Življenje se počasi približuje normalnemu tudi v FJK

V Furlaniji - Julijski krajini (FJK) se tako kot v drugih italijanskih deželah z današnjim začetkom druge faze rahljanja ukrepov proti pandemiji covida-19 življenje počasi vrača v normalnost. Ljudje se znova srečujejo v barih, odprli so se frizerski saloni, potekale so tudi že prve maše. A še vedno veljajo strogi varnostni ukrepi.

Tudi v Gorici se življenje počasi vrača v normalnost. Naslednja, 
tretja faza rahljanja ukrepov, je v Italiji napovedana 3. junija, ko 
bodo dovoljeni prehodi med deželami in bodo Italijani lahko 
potovali tudi v tujino.

  Foto: Ambrož Sardoč
Tudi v Gorici se življenje počasi vrača v normalnost. Naslednja, tretja faza rahljanja ukrepov, je v Italiji napovedana 3. junija, ko bodo dovoljeni prehodi med deželami in bodo Italijani lahko potovali tudi v tujino.  Foto: Ambrož Sardoč

TRST, GORICA > Kot na spletni strani poroča Primorski dnevnik, so v FJK obvezne zaščitne maske tudi na prostem, sicer pa je kot po vsej državi obvezna medsebojna razdalja med ljudmi najmanj en meter. Nujno je tudi razkuževanje. Še vedno je prepovedano zbiranje večjih množic ljudi.

Je pa od danes dovoljeno gibanje po deželi ter obiskovanje prijateljev. Poleg tega ni več treba pri sebi imeti izjave ob vsakem odhodu od doma.

Po poročanju Italijanske radiotelevizije Rai so v FJK danes odprli vrata tudi restavracije, trgovine na drobno, kozmetični saloni, fitnesi, športni objekti, bazeni in plaže.

Predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walter Bandelj opaža, da je življenje v Gorici, kjer živi, danes precej drugačno kot v prejšnjih dneh. Kot je pojasnil, je opaziti veliko več avtomobilov, znova se sliši vlak. Danes je prvič po 23. februarju prišel v Čedad, kjer je zaposlen.

Sam je sicer že težko pričakoval maše in odprtje pokopališč, kamor so se ljudje lahko po dolgem času znova odpravili v nedeljo. Ocenjuje, da so se zadeve zdaj umirile in težko čaka, da bodo dovoljena tudi potovanja v Slovenijo.

Bandelj se zaveda, da bo treba ukrepe še naprej spoštovati in paziti, da ne bo porasta obolenj. "Imeti moramo deset oči," je dejal. Mu je pa jasno, da bo v Italiji težko spremeniti vzorce obnašanja ter se na primer odreči objemu ob pozdravu.

Življenje se vrača tudi v Trst. Na fotografijah, ki jih je objavil Primorski dnevnik, je tako opaziti ljudi, ki ob točilnih pultih v barih primerno oddaljeni čakajo na kavo. V frizerskem salonu so frizerji ločeni s španskimi stenami, tako frizerji kot stranke pa imajo zaščitne maske. Na Rojanu pa je potekala prva jutranja maša, ki se je je ob primerni razdalji udeležilo nekaj vernikov.

Naslednja, tretja faza rahljanja ukrepov, je v Italiji napovedana 3. junija, ko bodo dovoljeni prehodi med deželami in bodo Italijani lahko potovali tudi v tujino.


Najbolj brano