Zasegli več kot dva milijona ponaredkov

Več kot 2,2 milijona zaseženih ponaredkov in 48 ovadenih zaradi goljufij, prodaje nevarnih izdelkov in njihovega vnosa v državo z lažnimi dokumenti ter prikrivanja je rezultat več kot tri leta trajajoče akcije goriških finančnih stražnikov. Blago je v Italijo prihajalo iz Slovenije oziroma prek koprskega pristanišča, carinili pa so ga v nekaterih vzhodnoevropskih državah.

Ponaredki so prihajali v Italijo na goriškem območju. Foto: Ambrož Sardoč
Ponaredki so prihajali v Italijo na goriškem območju. Foto: Ambrož Sardoč

GORICA, KOPER > Po včeraj objavljenih podatkih italijanske finančne straže se je preiskava začela januarja leta 2016, ko so v bližini cestninske postaje Vileš ustavili tovornjak, ki je prevažal zabojnik s kozmetičnimi izdelki in električnimi aparati, za katere se je izkazalo, da so ponaredki oziroma ne izpolnjujejo varnostnih standardov. Goriško sodišče je nato odredilo vrsto hišnih preiskav na območju Neaplja, Rima, Firenc, Prata, Padove, Milana in Bergama, kjer so imele sedež družbe, ki so uvažale blago. Večinoma so jih vodili kitajski državljani.

Kot so ugotovili, je šlo za razvejan posel. Skozi koprsko pristanišče so uvažali blago iz Kitajske, tako ponaredke kot nevarne izdelke, jih carinili v vzhodnoevropskih državah in jih nato uvažali v Italijo ter se tako izogibali nadzoru.

Prvemu zasegu jih je sledilo še več, tržno vrednost blaga ocenjujejo na približno 13 milijonov evrov. Tovornjaki, ki so jih finančni stražniki ustavili v Štandrežu ter pri cestninskih postajah Vileš in Lisert, so v zabojnikih prevažali elektronske izdelke, igrače, pa tudi dodatke za prehrano. Seveda brez ustrezne dokumentacije, ki jo zahteva evropska zakonodaja.

V posle s ponaredki in nevarnimi izdelki naj bi bilo vpletenih kar 32 družb, od teh so jih 21 prijavili zaradi administrativne odgovornosti. Med preiskavo se je kot zelo koristno pokazalo sodelovanje mednarodnega policijskega centra Thörl Maglern, ki je zbral koristne podatke v drugih državah.

Večino električnih in elektronskih izdelkov so uničili, finančni stražniki pa ob tem opozarjajo, da tovrstne akcije izvajajo predvsem za večjo varnost potrošnikov. Prodaja nelegalnih izdelkov pa škodi tudi vsem trgovcem, ki blago uvažajo z vsemi potrebnimi dokumenti in varnostnimi zagotovili.


Najbolj brano