Zasegli 60 milijonov mask, ki ščitijo samo pred prahom

Goriški finančni policisti so v začetku tedna na podlagi naloga namestnika javnega tožilca Paola Ancore po vsej Italiji zasegli več kot šestdeset milijonov zaščitnih mask, ki ne zagotavljajo ustrezne zaščite pred covidom-19.

Finančni policisti med zasegom spornih mask. Foto: Finančna policija
Finančni policisti med zasegom spornih mask. Foto: Finančna policija

GORICA > Že prejšnji mesec so v Furlaniji Julijski krajini zasegli poldrugi milijon neustreznih mask, ki so jih razdelili med zdravstvenimi delavci in zdravniki iz cele dežele, ki delajo v oskrbovanih zdravstvenih rezidencah (Rsa) in v drugih zdravstvenih ustanovah, v katerih zagotavljajo oskrbo tudi covid-bolnikom.

Neustrezne zaščitne maske so dobili tudi reševalci na rešilcih in zdravstveniki, ki zagotavljajo oskrbo na domu, poleg tega tudi zdravstveni delavci, ki delajo v operacijskih sobah in sploh v stiku s covid bolniki.

Po februarskem zasegu so finančni policisti nadaljevali s preiskovalnim delom in ugotovili, da je po Italiji razpršenih še na milijone mask, ki ne zagotavljajo obljubljene zaščite. Finančni policisti so analizirali nekaj vzorcev mask, za katere se je izkazalo, da imajo desetkrat nižjo filtrirno zmogljivost od zahtevane in v bistvu ščitijo samo pred prahom. Kdor jih je uporabljal, je bil prepričan, da je ustrezno zaščiten pred koronavirusom, v resnici pa je resno tvegal, da se okuži.

Finančni policisti so zbrali - in še zbirajo - tudi kup dokumentov, ki jih hranita državna agencija za tuje naložbe in ustanova Invitalia; na podlagi dokumentacije bodo skušali ugotoviti, kdo je odgovoren za nabavo neustreznih mask in sploh, koliko jih je bilo uporabljenih in koliko je še razpršenih po državi.

Pri preiskovalnem delu so finančnim policistom zagotovili potrebno sodelovanje osebje urada novega izrednega vladnega komisarja za covid-19, saj so ravno med mandatom njegovega predhodnika prižgali zeleno luč za uporabo neustreznih mask na podlagi poenostavljenih postopkov, ki jih predvideva zakonodaja v primeru izrednega stanja. Zaradi tega se v okviru postopka niso držali veliko strožjih evropskih standardov, temveč so pregledali samo dokumentacijo kitajskih proizvajalcev, v kateri je bilo kar nekaj lažnih podatkov.

Zasežene maske predstavljajo zadnjo pošiljko 250 milijonov mask, ki so bile dostavljene med mandatom prejšnjega izrednega komisarja. Pošiljke mask so seveda vredne milijone evrov, zato finančni policisti tudi preverjajo, v čigavih žepih se je znašel ves ta denar. Danjel Radetič, Primorski dnevnik


Najbolj brano