Zaprli bodo najstarejši naturistični kamp

Jeseni bodo zaprli naturistični kamp Istra Sunny v Funtani, ista usoda pa čaka tudi vrsarsko Koversado, ki je med najstarejšimi naturističnimi kampi v Evropi, poroča Glas Istre.

Koversada  Foto: Wikimedia
Koversada  Foto: Wikimedia

ISTRA > Naturistični kamp Istra Sunny v Funtani bodo zaprli konec septembra, prihodnjo sezono pa bo tam luksuzno letovišče Premium Camping Resort, o napovedi poreške Valamar Riviera poroča Glas Istre. Podobna usoda čaka tudi vrsarsko Koversado, eden prvih naturističnih komercialnih kampov v Evropi, ki so ga ustanovili leta 1961. Rovinjska Maistra bo na tem območju za nudiste namenila le še majhno območje, poroča Glas Istre.

Na Hrvaškem, kjer je bilo v “zlati dobi”, v 70. in 80. letih minulega stoletja, 33 naturističnih središč in šest milijonov nočitev, je sedaj 13 kampov in naselij ter dva milijona nočitev, številke pa še naprej padajo. Priljubljenost naturizma in nudizma sicer ne pada, vendar pa strokovnjaki opažajo, da spreminjajo navade in se jih veliko kopa na divjih nudističnih plažah.

Hrvaška je bila dolga leta po številu kapacitet za naturiste in nudiste na drugem mestu v Evropi, takoj za Francijo in pred Nemčijo, sedaj pa je padla na tretje mesto. V Istri je kar 85 odstotkov kapacitet za naturiste v državi. Na vrsarski Koversadi, ki se razprostira na 120 hektarjih in so jo uredili v 60. letih minulega stoletja, je bil leta 1972 celo svetovni kongres naturistov.


Najbolj brano