Zaklad iz miocena v slovenskem vozilu

Hrvaški policisti so pred dnevi v avtomobilu slovenske registracije na mejnem prehodu Stara Gradiška odkrili pravi zaklad - seveda neprijavljen. Slovenski voznik je v prtljažniku tihotapil dragocene fosile, verjetno za ilegalne trgovce oziroma zbiratelje. Zbirka je po ocenah poznavalcev neprecenljive vrednosti.

Slovenski voznik je v   prtljažniku prevažal 82 fosilov različnih 
praživali. Foto: PU brodsko posavska
Slovenski voznik je v prtljažniku prevažal 82 fosilov različnih praživali. Foto: PU brodsko posavska

STARA GRADIŠKA > Slovenski voznik se je na mejni prehod Stara Gradiška iz Bosne in Hercegovine pripeljal že sredi aprila, v večernih urah. Ko so policisti odprli prtljažnik, so v njem odkrili več različnih živalskih fosilov, za katere pa voznik ni imel nobene dokumentacije. Fosile različnih velikosti in oblik so mu hrvaški policisti in cariniki začasno vzeli ter se povezali s strokovnjaki s tega področja.

Našteli 82 različnih fosilov

Slovenski voznik je v avtomobilu prevažal 82 različnih fosilov. Predali so jih kustosom hrvaškega prirodoslovnega muzeja iz Zagreba in muzeja brodsko posavske regije, ki so popisali zasežene stvari in fotografirali vzorce. Do epiloga te zgodbe bodo fosile tudi shranili v njihovih prostorih in jih tudi zaščitili, da ne bi propadali.

Najdba v prtljažniku slovenskega voznika je presenetila tudi strokovnjake, ki so povedali, da česa takega še niso videli. “Po pregledu smo potrdili, da gre za zelo dragoceno in za nas paleontologe fosilnih ostankov neprecenljivo najdbo,” je poudaril Dražen Japundžić, višji kustos in vodja geološko paleontološkega oddelka hrvaškega prirodoslovnega muzeja. Pojasnil je, da gre za fosilne ostanke iz srednjega miocena (torej izpred približno 15 milijonov let).

Ostanki slonov, nosoroga ...

Med zaseženimi fosili je bilo največ ostankov praslonov, nosoroga, bobra, fosilnih svinj, jelena, goveda ... Šlo je predvsem za zobe in čeljusti. Našteli so tudi tri ali štiri primerke fosilnih dvoživk.

Primerki niso bili ne očiščeni ne preparirani, zato domnevajo, da je lahko v njih skritih še več drugih fosilnih vrst, ki pa jih še ne morejo opredeliti. Japundžić je še dodal, da gre za zelo bogato fosilno zbirko, strokovnjaki si obetajo, da bodo na podlagi njene preučitve prišli do novih spoznanj o življenju, klimi in okolju v prazgodovini na območju srednje Evrope.

Zaseženi predmeti bi bili na črnem trgu po oceni Japunžića vredni nekaj deset tisoč evrov. Takšni primerki so običajno zanimivi za zbiratelje oziroma nezakonite trgovce s fosili. Opozoril je še, da fosile običajno izkopavajo ljudje, ki niso strokovnjaki.

Hrvaški policisti so se povezali tudi s kolegi iz Bosne in Hercegovine, domnevajo, da zaseženi fosili izvirajo iz Gračanice pri Bugojnem, kjer je rudnik lignita. Odločitev o nadaljnji usodi zaseženih fosilov bodo sprejeli v pristojnih službah obeh držav.


Najbolj brano