Z morskimi zabojniki Sea bin v boju proti plastiki

Kampanja za okolje zveze Coop se je letos začela v Sesljanu. V portiču turističnega naselja Portopiccolo so postavili prvega od štiriintridesetih morskih zabojnikov za odpadke, plastiko in mikroplastiko Sea bin, poroča Primorski dnevnik.

V Sesljanu so postavili prvega od štiriintridesetih morskih zabojnikov za odpadke, plastiko in mikroplastiko Sea bin. Foto: FOTODAMJ@N
V Sesljanu so postavili prvega od štiriintridesetih morskih zabojnikov za odpadke, plastiko in mikroplastiko Sea bin. Foto: FOTODAMJ@N

SESLJAN > Z drugo izvedbo kampanje Un mare di idee per le nostre acque - Morje idej za našo vodo, namerava zveza Coop, v sodelovanju z znanstvenim partnerjem, portalom LifeGate, in jadrnico AnyWave prepluti italijansko obalo, reke in jezera, zabojnike postaviti na vidna mesta in zaključiti okolju prijazno plovbo v Trstu na dan triinpetdesete Barcolane. Do oktobra želijo iz voda povleči 23 ton plastičnih odpadkov.

Zveza Coop si s kampanjo prizadeva za ozaveščanje širše javnosti o posledicah, ki jih na okolje ima neodgovorno ravnanje z odpadki. “Sea bin ni rešitev. Z zabojniki ne bomo odnesli vseh odpadkov iz morja, rek in jezer, a bomo nedvomno pripomogli k vzdrževanju zdravja naših voda. Morje je namreč tisto okolje, ki najbolj trpi zaradi onesnaževanja,” je na novinarski konferenci, ki je včeraj dopoldne potekala v naselju Portopiccolo, izjavila Maura Latini, generalna direktorica zveze.

Več v današnji tiskani izdaji Primorskega dnevnika.


Najbolj brano