Vložili so kandidaturo za mesto vina 2021

“Čudovito je tukaj.” Tako je nekoč dejal pesnik Rainer Maria Rilke, potem ko je obiskal Devin. Njegove besede so si sposodili predstojniki devinsko-nabrežinske občine, ko so si zamislili in sestavili ambiciozen 200 strani obsegajoči projekt, s katerim želijo tekmovati za naziv italijanskega mesta vina 2021.

V soboto bo znano, ali je projekt devinsko-nabrežinske občine, s katerim kandidira za naziv italijanskega mesta vina, padel na plodna tla. Foto: Primorski dnevnik
V soboto bo znano, ali je projekt devinsko-nabrežinske občine, s katerim kandidira za naziv italijanskega mesta vina, padel na plodna tla. Foto: Primorski dnevnik

DEVIN-NABREŽINA > “Naše sanje krepi prepričanje, da je kandidatura za italijansko mesto vina 2021 pravo priznanje temu ozemlju, ki ga je zaznamoval čas, a ponuja po zaslugi pogumnih in odločnih ljudi, polnih vneme in ljubezni, nešteto odličnih proizvodov. Trda kraška zemlja rojeva edinstvene sadove,” je zbrane na daljavo nagovorila devinsko-nabrežinska županja Daniela Pallotta, ki je z odbornikom za turizem in kmetijstvo Massimom Romito predstavila kandidaturo.

Edinstveno ozemlje z edinstvenimi proizvodi

Da ima kandidatura - zamisel zanjo je padla 14. avgusta - deželni pridih, je dodal Romita in potrdil, da jo je podprlo 25 mest vina iz dežele FJK ter sosednje občine Zgonik, Dolina, Repentabor, Milje, Trst in Tržič, ki so obljubile sodelovanje, pa tudi goriško-tržaška Trgovinska zbornica, Las Kras, Promoturismo FVG. “Želimo namreč promovirati edinstvenost našega ozemlja in njegovih proizvodov, v katerih se prepletata kultura in zgodovina, tradicija in inovativnost,” je dejal in dodal, da je projekt vreden nekaj več kot milijon evrov. Njegov zajeten program vsebuje 33 vinsko-turističnih, kulturnih, okoljskih, družbeno-ekonomskih in izobraževalnih dogodkov, ki bodo potekali po vsej deželi, zlasti pa na tem koncu.

“Pred nami je velik izziv. Tekma bo dokaj napeta, saj so ostali kandidati kar veliki ‘kalibri' - mesta Barolo v Piemontu, Bianco v Kalabriji, Monterspoli in Montepulciano v Toskani, Taurasi v Kampaniji in Tollo v Abrucih,” je naštel.

Odločitev bo znana v soboto

Za zmago bi lahko bili odločilni mreženje in povezave, na katere lahko računa devinsko-nabrežinska občina. Odločitev bo padla v soboto, 17. oktobra - takrat se bo namreč sestal svet združenja Città del vino, preučil bo prispele kandidature in izglasoval mesto vina za leto 2021.

Vitovska, glera, malvazija in teran bodo v primeru zmage rdeča, vezna nit pestrega dogajanja pri nas. Če se ustavimo samo pri nekaterih nam bližjih dogodkih, velja opozoriti na tiste, ki so že tradicionalni in privabljajo ljubitelje dobre kapljice - Teranum, na primer, ali Morje in vitovska ter Malvazija v pristanu. Pa ne pozabimo na Calici di Stelle ali Bollicine sul golfo, medtem ko bo deželna bela vina mogoče okusiti na dogodku Brindiamo. Pobliže bo mogoče spoznati vinogradnike v osmicah v sklopu dogodka Osmizando oziroma biodinamično proizvodnjo na Borderwine; vino pa bo mogoče okusiti tudi v tržaških kavarnah, sicer pa bo poskrbljeno za degustacijske tečaje in za dogodke za organizatorje turistične ponudbe in medije, za predavanja.

Naj omenimo še dolinsko Majenco in zgoniško Razstavo vin, pohod na Kohišče in sprehod med oljkami, saj se v seznam vključuje tudi prireditev Olio Capitale. Pri dogodkih so sodelovali različni subjekti povezani s kmetijskim in vinogradniškim svetom.

Karte so torej na mizi in predstavljena ponudba je izjemno pestra, lahko pa bi se morebiti še razširila na sosednja vinorodna območja, kot sta namignila predsednik Las Kras David Pizziga in Roberto Filipaz, ki vidita v tem velike priložnosti za spoznavanje bogastva, ki nas obkroža.


Najbolj brano