Množičen protest pred tržaškim pristaniščem, v katerem se pa delo ni prekinilo

Prvi stavkajoči pristaniški delavci so se pred četrtim vhodom v pristanišče, ki vodi na sedmi pomol, pojavili zjutraj ob 5.45. Od 6.30 so se njihovi rumeni jopiči začeli počasi množiti, pozneje so se jim pridružili drugi protestniki, Tržačani različnih poklicev in političnih prepričanj, katere združuje odpor do “vsiljene” obveze covidnega potrdila v službi. Ti so naposled predstavljali večino udeležencev.

TRST > Položaj so nadzorovali organi pregona - posebne enote policije in finančne policije. Maratonska demonstracija pa je od jutra do večera večinoma potekala mirno, z nekaj izjemami. Stavkajoči so držali četrtkovo obljubo, da bodo pristaniške delavce, ki ne stavkajo, spustili skozi vhod. Njihova vozila so med protestniki, ki so se jim umikali, počasi prispela do cilja. Zapore pristanišča, o kateri se je govorilo pred dnevi, skratka ni bilo. Tudi zaradi svaril tržaškega prefekta, da bi to predstavljalo hudo kaznivo dejanje. Prefekt Valerio Valenti je vsekakor potrdil, da demonstracija ni bila predhodno odobrena in torej ni zakonita.

Edini, ki je zjutraj (pa tudi pozneje) povzročal težave, je bil odhajajoči občinski svetnik in pristaniški delavec Fabio Tuiach, ki je vpil proti omenjenim vozilom in jih poskusil ustaviti, a so ga sami sodelavci ukrotili in pregovorili. Svoja stališča, prežeta s krščanskim mesijanstvom, je nato izpovedal v kamere vsedržavnih medijev. Te so se danes namreč nakopičile prav v Trstu, presenetljivem epicentru vsedržavnega protesta proti covidnemu potrdilu.

Okoli 8. ure je bilo udeležencev protesta že več kot tisoč, kmalu dva tisoč. Po Tržačanih so pred pristanišče prispeli še drugi - iz Vidma, Karnije, Pordenona, Veneta. Tudi kak posameznik iz Slovenije. Sredi dopoldneva so policisti našteli od pet do osem tisoč udeležencev, vsekakor pa ne toliko (15 tisoč) kot na ponedeljkovi demonstraciji po mestnih ulicah.

“Genova in Ancona sta blokirani,” je na vprašanje, ali se je protest razširil v druga italijanska pristanišča, odgovoril vodja Odbora tržaških pristaniških delavcev CLPT Stefano Puzzer. Zagrožene paralize pristanišč pa ni bilo. Navzoči so bili tudi zdravstveni delavci in kakih petnajst gasilcev, prihod slednjih je pospremil aplavz. Tudi ljudje, ki so stalno prinašali hrano, so bili nagrajeni s ploskanjem.

Od skrajne levice do skrajne desnice, vendar brez zastav

Opaziti je bilo ljudi iz različnih političnih logov - od skrajnih levičarjev do skrajnih desničarjev in zagovornikov Svobodnega tržaškega ozemlja. V množici je bil kot vedno v živo povezan s Facebookom županski kandidat proticepilskega gibanja 3V Ugo Rossi, navzoč je bil tudi kandidat STO Giorgio Marchesich. Nato se je pojavil še senator Gianluigi Paragone, goreč nasprotnik covidnega potrdila; novinar in televizijski voditelj je bil izvoljen v parlament z Gibanjem 5 zvezd, a ga je nato zapustil.

Na enem koncu so nekateri delili komunistično-anarhistično glasilo, na drugem so se protesta s svojimi napisi hoteli udeležiti pripadniki neofašističnih gibanj Forza Nuova in CasaPound (ti so okrog po Italiji polepili plakate v znak solidarnosti s tržaškim protestom), a so jih organizatorji zavrnili. Protest namreč ni bil politične narave. Celo tržaška zastava s helebardo ni imela vstopa. Glavno besedo so imeli navadni državljani.

Ob 10. uri je dogajanje popestril prihod transparenta odbora No Greenpass, prireditelja številnih tržaških shodov, ob bučnem zvoku bobna, na katerega je tolkel tržaški občinski uslužbenec, protagonist vseh dosedanjih demonstracij. Prispeli so še somišljeniki z drugih koncev, od Vicenze do Padove. V Trst je danes potovalo več avtobusov, nekatere naj bi po poti ustavila policija, kar je Puzzer označil kot “znamenje diktature”.

Proti premierju Draghiju in nov napad na ekipo Rai

Ljudje so vzklikali proti covidnemu potrdilu, za svobodo, glavna tarča njihovih kritik je bil premier Mario Draghi, pa tudi mediji. Več demonstrantov je popoldne obkolilo ekipo deželnega sedeža RAI, jo ozmerjalo in ji zgrda onemogočilo neposredni prenos, da je morala zapustiti prizorišče. Novo temno poglavje v sosledju shodov proti covidnemu potrdilu, ki neprestano kažejo s prstom na novinarje. To je že drugi napad na ekipo RAI v nekaj dneh, potem ko so v ponedeljek v mestu novinarki iztrgali mikrofon iz rok, da je moral tržaškega prefekta obiskati predsednik italijanskega novinarskega sindikata. Očitno to ni bilo dovolj.

Vrste protestnikov so se popoldne nekoliko razredčile, preglavice pa je spet povzročil Fabio Tuiach, ko je prišel v stik z levičarji. Z besed je boksar tokrat prešel na dejanja: če je v eni pesti stiskal rožni venec, je z drugo udaril v obraz glasnika odbora No Greenpass Tita Detonija. Tuiacha so pristaniški delavci odstranili rekoč, da jim dela sramoto. Klavrn epilog za mestnega svetnika, ki je na volitvah pred petimi leti nabral ogromno osebnih preferenc.

Stara Sternad, Aljoša Fonda, Primorski dnevnik


Najbolj brano