Več mrtvih v nesreči poljskega avtobusa na hrvaški avtocesti

V prometni nesreči avtobusa s poljskimi registrskimi tablicami na hrvaški avtocesti je umrlo več ljudi. Avtobus, ki je vozil iz smeri Madžarske proti Zagrebu, je davi okoli 5.40 zletel s ceste v bližini Brezničkega Huma. Umrlo je 12 ljudi, 32 oseb je poškodovanih, poročajo hrvaški mediji.

 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

ZAGREB > Hrvaški notranji minister Davor Božinović je na novinarski konferenci v Varaždinu povedal, da je enajst oseb umrlo na kraju nesreče, ena pa v bolnišnici. Poškodovane so prepeljali v bolnišnice v Varaždinu, Zagrebu in Čakovcu.

Minister za zdravje Vili Beroš je po obisku bolnišnice v Varaždinu povedal, da ima med poškodovanimi 19 ljudi hujše in 13 lažje poškodbe, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Po podatkih poljskega zunanjega ministrstva so vse žrtve državljani Poljske. Po navedbah poljskega premiera Mateusza Morawieckega so bili potniki na avtobusu na poti v romarsko središče Međugorje, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Po navedbah policije je avtobus, ki je prevažal 44 ljudi, zapeljal s cestišča in se prevrnil v jarek, približno 60 kilometrov pred Zagrebom. Vzrok za to še ni znan.

Po navedbah časnika Večernji list je avtobus krenil na pot iz Varšave v petek zjutraj, potniki pa so bili iz različnih delov Poljske. Med njimi naj bi bili tudi trije duhovniki in šest nun, voznika naj bi bila dva.

Vozilo je bilo izdelano leta 2011 in je imelo po navedbah poljskega ministrstva za infrastrukturo opravljene vse zakonsko predpisane preglede.

Na kraj dogodka sta se odpravila poljski minister za zdravje Adam Niedzielski in namestnik ministra za zunanje zadeve Marcin Przydacz.

Hrvaški premier Andrej Plenković je poljskemu kolegu izrazil sožalje. "V imenu vlade sem izrazil sožalje svojcem umrlih in sporočil, da so angažirane vse službe in da se poškodovanim nudi pomoč," je zapisal na Twitterju.

Zunanji minister Gordan Grlić Radman je poslal sporočilo poljskemu kolegu Zbigniewu Rau. V njem je izrazil upanje na hitro okrevanje poškodovanih in zatrdil, da hrvaški organi nudijo vso potrebno pomoč. "Hrvaški narod je solidaren s Poljsko in njenimi državljani," je Grlić Radman zapisal na Twitterju.

Nesreča se je zgodila na avtocesti A4 med odsekoma Breznički hum in Komin v smeri Zagreba. Trenutno tam poteka promet po enem voznem pasu in z omejeno hitrostjo na 40 kilometrov na uro, navaja spletni portal Hrvatskega autokluba.

Doslej najhujša prometna nesreča avtobusa na hrvaških cestah se je zgodila 7. septembra 2008, ko je v nesreči slovaškega avtobusa na avtocesti blizu Gospića umrlo 14 ljudi, 22 je bilo poškodovanih, navaja Hina.


Najbolj brano