V več italijanskih mestih protesti proti zelenemu potrdilu

Nasprotniki ukrepov za zajezitev novega koronavirusa so danes na ulice odšli tudi v Italiji. V Rimu se je zbralo več tisoč ljudi, ki so zahtevali odpravo pogoja PCT oziroma tako imenovanega zelenega potrdila na delovnih mestih. Protestirali so tudi proti načrtovanemu cepljenju otrok med 5. in 11. letom proti covidu-19.

 Predsednik deželne vlade Massimiliano Fedriga je opozoril je, da 
se razmere v FJK slabšajo, zlasti pa ga skrbijo razmere v 
bolnišnicah. Foto: Reka Šav
Predsednik deželne vlade Massimiliano Fedriga je opozoril je, da se razmere v FJK slabšajo, zlasti pa ga skrbijo razmere v bolnišnicah. Foto: Reka Šav

RIM > Zeleno potrdilo je za vse zaposlene v Italiji obvezno od sredine oktobra, z njim posameznik dokazuje, da je cepljen ali testiran oziroma je covid-19 prebolel.

Protestniki v Rimu so bili po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa večinoma brez mask ter so vzklikali “Svoboda, svoboda”. Pozivali so tudi k stavki proti potrdilu od 11. decembra dalje.

Protesti so bili tudi v Milanu, Torinu in Trstu. Slednjega se je udeležilo več pristaniških delavcev, ki so že oktobra ob uvedbi zelenega potrdila za zaposlene več dni protestirali pred tržaškim pristaniščem.

Demonstranti so med drugim poudarjali, da v Italiji zaradi dobrih epidemioloških razmer niso potrebni tako ostri ukrepi.

Po drugi strani je v zadnjih dneh zlasti v Furlaniji - Julijski krajini slišati opozorila, da na meji nihče ne pregleduje oseb, ki v Italijo pridejo iz Avstrije in Slovenije, čeprav imata obe državi zelo slabo epidemiološko sliko.

Na to je v petek opozoril tudi predsednik deželne vlade Massimiliano Fedriga. Po njegovem mnenju bi morali na mejah pregledovati zelena potrdila. Opozoril je še, da se razmere v FJK slabšajo, zlasti pa ga skrbijo razmere v bolnišnicah.

V Italiji so sicer v zadnjem dnevu zabeležili 11.555 novih okužb s koronavirusom, umrlo je 49 ljudi. Na intenzivni negi se zdravi 512 covidnih bolnikov.


Najbolj brano