V Trstu vodi Dipiazza, v mestih leva sredina

Italiji so danes zaprli volišča za prvi krog delnih lokalnih volitev, ki so potekala tudi v velikih središčih Rimu, Milanu, Torinu, Neaplju in Bologni. Med drugim so volili tudi v Trstu in Miljah.

 Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

TRST > Dosedanjemu tržaškemu županu Robertu Dipiazzi se nasmiha še peti mandat, a bo moral zanj v drugem krogu volitev premagati kandidata leve sredine Francesca Russa. Dipiazza je bil župan Milj od leta 1966, med leti 2001-2011 pa Trsta, potem pa na naslednjih zaradi omejitve mandatov ni smel kandidirati. Po projekcijah je zbral približno 45 odstotkov glasov, kandidat leve sredine, podpredsednik deželnega sveta Furlanije Julijske krajine Russo pa 31 odstotkov. Slednjega podpira slovenska komponenta Demokratske stranke in stranka Slovenske skupnosti. V Miljah je bil izvoljen kandidat desnice Paolo Polidori, ki je premagal levosredinskega kandidata Francesca Bussanija.

V velikih mestih se po projekcijah vzporednih volitev obeta velik uspeh leve sredine. Po napovedih bo drugi krog potreben le v Rimu in v Torinu. V italijanski prestolnici sicer vodi predstavnik desne sredine, kandidat stranke Bratje Italije Enrico Michetti. Zanj je glasovalo med 27 in 31 odstotkov volivcev. Drugo mesto je osvojil nekdanji gospodarski minister Roberto Gualtieri s podporo od 26,5 do 30,5 odstotka glasov, ki pa je favorit v drugem krogu. V več drugih večjih mestih bodo verjetno župane dobili že po prvem krogu volitev. V Milanu se vnovična zmaga obeta dosedanjemu levosredinskemu županu Beppeju Sali, iz iste politične opcije naj bi že v prvem krogu dobili tudi župane v Neaplju in Bologni.

Na lokalne volitvah je lahko sodelovalo 12 milijonov volilcev, vendar je bila volilna udeležba nizka. V Kalabriji je desna sredina na nadomestnih volitvah - tudi zaradi razdeljene levice - ohranila večino. Volitve so razpisali zaradi smrti deželne predsednice Jole Santelli. Novi predsednik je Roberto Occhiuto (Naprej Italija).


Najbolj brano