V Trstu nocoj podnebni štrajk

Danes bo tudi v Trstu potekal nov globalni shod za podnebje, ki ga organizira nevladna organizacija Petki za prihodnost. V Trstu se bodo protestniki zbrali ob 9. uri na Trgu Oberdan, od koder bodo s transparenti in skandiranjem raznih sloganov za podnebno pravičnost krenili po mestnih ulicah.

Utrinek iz koprskega podnebnega štrajka leta 2019  Foto: Ilona Dolenc
Utrinek iz koprskega podnebnega štrajka leta 2019  Foto: Ilona Dolenc

TRST > Popoldne pa bo od 16. ure dalje na Trgu Vittorio Veneto potekal drugi del protesta, na katerem bodo na sporedu glasba, nastopi, recitali poezije, spregovorili pa bodo tudi znanstveniki in aktivisti na temo podnebnih sprememb ter lokalnih tematik.

Na shodu bodo sodelovali tudi Kolektiv delavcev tovarne Wärtsilä, nekdanji član meddržavnega panela o podnebnih spremembah Filippo Giorgi, nekdanji rektor tržaške univerze Maurizio Fermiglia, organizacije Extinction Rebellion, WWF, Legambiente, Greenpeace, odbor No Ovovia, odbor za zaščito borovega gozdiča na Katinari, Trieste Green Peer Parliament, sindikati USB, EMS, FIAB, COBAS, odbor za zaščito ustave, gibanje Decrescita Felice, Link in drugi.

Protest, ki ga spremlja podnebna stavka, v Italiji sovpada z zadnjim dnem volilne kampanje, v kateri pa se stranke niso veliko ukvarjale s podnebno krizo, čeprav ta trka na vrata. To dokazujejo letošnji požari na Krasu, rekordna vročina, suša, ki se je končala z močnim deževjem in poplavami v Markah, katastrofalno taljenje ledu na Marmoladi.


Najbolj brano