V Trstu zmaga dosedanjega župana Dipiazze

V Trstu je danes v drugem krogu županskih volitev slavil dosedanji župan, kandidat desne sredine Roberto Dipiazza, ki je prejel 51,7 odstotka glasov.

V Trstu po preštetju glasov z 232 od skupno 238 volišč vodi sedanji 
župan, kandidat desne sredine Roberto Dipiazza. Foto: Peter Verč
V Trstu po preštetju glasov z 232 od skupno 238 volišč vodi sedanji župan, kandidat desne sredine Roberto Dipiazza. Foto: Peter Verč

TRST, RIM > Trst je na lokalnih volitvah potrdil svojo prvobitnost, ki je skrajno konservativno naravnana, občutni zasuk tržaške politične scene na desno pa je zaskrbljujoč, se je na izid lokalnih volitev v Trstu danes za STA odzvala predsednica Slovenske kulturno gospodarske zveze (SKGZ), ene od krovnih organizacij Slovencev Italiji, Ksenija Dobrila.

Bratje Italije v Trstu na drugem mestu

Skrajno desničarska stranka Bratje Italije, ki je izrazito nacionalistično profilirana, je druga stranka v mestu, opozarja Dobrila. Kot ocenjuje, bo imela stranka Bratje Italije v mestnem svetu in v občinskem odboru nedvomno precej manevrskega prostora.

Trst je po njeni oceni potrdil svojo prvobitnost, ki je skrajno konservativno naravnana in je ne zanimajo evropski čezmejni projekti, okolje, beg možganov in skoraj dramatična demografska implozija.

Po drugi strani je tržaškim Slovencem z izvolitvijo treh Slovencev v vrstah Demokratske stranke spričo okoliščin uspel pravi podvig, poudarja Dobrila.

"Na to jedro računamo za sodelovanje pri uveljavljanju osnovnih pravic," tržaških Slovencev je poudarila in med drugim izpostavila javno rabo slovenskega jezika, vidno dvojezičnost, večjo kulturno in družbeno vidnost v mestnem jedru in nastajajočih kulturnih strukturah v starem pristanišču, boljše upravljanje kraških vasi in kraškega okolja, boljšo ponudbo predšolske vzgoje v slovenskem jeziku ter izboljšanje bivalnih pogojev slovenskih učencev v dotrajanih šolskih poslopjih.

"In nenazadnje čim manj ovir pri oživitvi Narodnega doma v taki obliki, kot so si ga zamislili naši predniki," je dodala.

V Rimu zmagal kandidat leve sredine

V Rimu je slavil županski kandidat leve sredine, nekdanji minister za gospodarstvo Roberto Gualtieri, ki je glede na volilne projekcije dobil 59 odstotkov glasov podpore, njegov tekmec, kandidat desne sredine Enrico Michetti, pa 37 odstotkov.

V Torinu je slavil kandidat Demokratske stranke (PD) Stefano Lo Russo, ki je glede na volilne projekcije dobil 53 odstotkov glasov in tako premagal kandidata desne sredine Paola Damiliana.

V finančnem središču Milano ter v Bologni in Neaplju so socialdemokratski kandidati slavili že v prvem krogu volitev.

Lokalne volitve ne bodo imele neposrednih posledic na vlado narodne enotnosti v Rimu pod vodstvom Maria Draghija. So pa prve volitve po Draghijevem prevzemu italijanske vlade februarja letos. Opazovalci v uspehu socialdemokratov na tokratnih lokalnih volitvah sicer vidijo tudi izraz podpore nestrankarskemu premierju, ki ima največjo politično podporo prav v PD.

V Italiji se je v nedeljo začel drugi krog lokalnih volitev, v katerem so izbirali župane in občinske svetnike 65 mest, tudi Rima in Trsta. Volišča so se zaprla danes ob 15. uri.


Najbolj brano