V Trstu bodo začeli prenavljati železniški muzej

Železniški muzej v Trstu, ki ima prostore v nekdanji železniški postaji Campo Marzio, bo deležen prenove. V sklopu obnovitvenih del, za katera bodo Italijanske državne železnice namenile 6,5 milijona evrov, bodo med drugim zgradili hotel na temo železnice. Prenova bo predvidoma končana do leta 2022.

 Foto: Wikipedia
Foto: Wikipedia

TRST > Za Nacionalnim železniškem muzejem Pietrarsa pri Neaplju drugi največji železniški muzej v Italiji bodo začeli po pisanju avstrijske tiskovne agencija APA prenavljati v tem tednu. V sklopu prenove bodo uredili tudi teraso, od koder bodo obiskovalci imeli razgled na Tržaški zaliv.

Muzej, ki ga je doslej upravljalo društvo železniških uslužbencev iz Trsta, ki je delovalo z minimalnimi sredstvi, bo v upravljanje prevzel sklad Italijanskih državnih železnic.

Železniški muzej ima prostore v nekdanji železniški postaji Campo Marzio v tržaškem pristanišču, iz katere so v času Habsburžanov vozili vlaki proti Dunaju. Muzejski prostori so urejeni v poslopju, ki je bilo med letoma 1901 in 1906 zgrajeno po načrtih arhitekta Roberta Seeliga.

V muzeju, ki je zaprt od julija 2017, so sicer razstavljeni fotografije in načrti iz različnih obdobij zgodovine železnice v Trstu in Italiji. Na ogled je tudi zbirka uniform ter nekateri predmeti, ki se navezujejo na zgodnje obdobje železnice Trst-Opčine. V muzeju je na voljo tudi strokovna knjižnica, poleg tega hranijo zbirko modelov.


Najbolj brano