V Trstu bodo vendarle tekli tudi afriški tekači

Organizatorji polmaratona v Trstu so si po ogorčenju, ki je odjeknilo v javnosti, premislili in bodo na tek 5. maja vendarle povabili tudi afriške tekače. “Povabili bomo tudi afriške atlete,” je sporočil organizator Fabio Carini, ki pa je znova zatrdil, da so z napovedanim bojkotom želeli zgolj opozoriti na izkoriščanje športnikov.

 Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

TRST > “Nikogar nismo želeli diskriminirati, ampak zgolj opozoriti na problem pokvarjenih športnih menedžerjev, ki izkoriščajo afriške atlete,” je danes po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA dejal organizator dogodka Trieste Running Festival Fabio Carini.

Organizatorji polmaratona v Trstu so v preteklih dneh napovedali, da afriških tekačev ne bodo povabili na tekmovanje, ki bo v tem mestu potekalo 5. maja. Kot razlog za tako odločitev so navedli “izkoriščanje” afriških športnikov.

“Borimo se proti neetičnemu ravnanju v športu. Afriške športnike se prepogosto obravnava brez dostojanstva, ki si ga zaslužijo,” je v petek dejal Carini.

Njegove besede so sicer naletele na ostre kritike. Italijansko atletsko združenje je napovedalo preiskavo, italijanski levi politiki pa razpravo v parlamentu.

“Nismo rasisti. S provokacijo smo želeli sprožiti razpravo o etiki v športu in svoj cilj smo dosegli,” je kritikom odgovoril Carini.


Najbolj brano