V Števerjanu “po domače”

Števerjansko društvo F. B. Sedej je konec tedna že 49. leto pripravilo festival narodnozabavne glasbe, ki si ga je ogledal tudi predsednik slovenske vlade Marjan Šarec. Najvišjo nagrado festivala, ki je tekmovalnega značaja, je prejel ansambel Zadetek.

Števerjansko društvo F. B. Sedej je konec tedna že 49. leto 
pripravilo  festival narodnozabavne glasbe. Foto: Ambrož Sardoč
Števerjansko društvo F. B. Sedej je konec tedna že 49. leto pripravilo festival narodnozabavne glasbe. Foto: Ambrož Sardoč

ŠTEVERJAN > Na letošnji ponovitvi festivala, ki ga člani društva F. B. Sedej pripravljajo vse leto in vsi nato tudi pomagajo pri izvedbi, je glavno nagrado, tisto za najboljši ansambel, s tem pa še trofejo F. B. Sedej, prejela zasedba Zadetek za izvedbo Mamine pesmi. Skupina, ki je s seboj v Števerjan pripeljala večje število podpornikov oziroma navijačev, je za isti napev dobila tudi nagrado občinstva in za melodijo je bil nagrajen avtor Matic Lorbek.

Druga nagrada festivala jen šla ansamblu Dolenjski 5 z Ne bodi taka reva, tretja pa Valovom in njihovi Imel sem te rad. Najboljši debitanti so postali Mladi Pomurci z vižo Moje trmasto srce, najboljše besedilo pa je po oceni žirije napisal Damjan Pasarič.Njegovo Zapustil si mi spomine je izvajala zasedba Pik.

Števerjanski festival je nastala leta 1971 z željo, da bi se ovrednotilo narodnozabavno glasbo v zamejstvu. Na prvi izvedbi so nastopili ansambli iz Slovenije, avstrijske Koroške in Italije. Z rastjo dogodka so mu organizatorji nadeli tekmovalno naravo in ga podaljšali na tri dni; dva polfinalna in finale, sloves pa mu je povečala udeležba zasedb iz Argentine in Švedske. Na letošnjo prireditev se je prijavilo triindvajset ansamblov.


Najbolj brano