V kalu je na desetine zlatih ribic

V kalu v Bazovici je na desetine zlatih ribic, kar ogroža tamkajšnji ekosistem. Nekdo jih je spustil tja, kar pa predstavlja katastrofo za lokalne živali, opozarja tržaški raziskovalec Nicola Bressi. Ogrožene so različne vrste žab in kačjih pastirjev, je povedal za Il Piccolo.

Zlata ribica ogroža lokalne vrste živali v kalih.  Foto: Paul Veenvliet
Zlata ribica ogroža lokalne vrste živali v kalih.  Foto: Paul Veenvliet

TRST > V teh dneh so ljubitelji Krasa opazili, da je v kalu v Bazovici, ki so ga obnovili pred tremi leti, na desetine zlatih ribic. Že pred tremi leti so ljudi opozarjali, naj v kal nikar ne nosijo zlatih ribic ali želv, saj to stori veliko škodo lokalnim živalim.

Tržaški raziskovalec Nicola Bressi je za Il Piccolo povedal, da v kalu ni le nekaj primerkov zlatih ribic, ampak kar kakih sto. Zlate ribice ogrožajo različne vrste žab in kačjih pastirjev. “Le krastača in zelena žaba lahko kljubujeta tem ribam. Vse ostale vrste so žrtve zlate ribice, ki znotraj kraškega kala nima naravnih sovražnikov, saj tu ni vider, čapelj, vodomcev ali kobrank, ki bi pojedle to ribo. Za primerjavo: dati zlato ribico v mlako je kot da bi spustili tigra v park Elia iz Proseka,” je za Il Piccolo povedal Bressi.


Najbolj brano