V jami na območju Limskega kanala so odkrili več kot 30.000 let stare poslikave

V Romualdovi jami na območju Limskega kanala v hrvaškem delu Istre so stenske poslikave, starejše od 30.000 let. Gre za prvo tovrstno odkritje na Hrvaškem, poroča Glas Istre.

Limski kanal Foto: Wikipedia
Limski kanal Foto: Wikipedia

PULJ > Izjemno arheološko odkritje so danes predstavili v arheološkem časopisu Antiquity, javnosti pa je novico predstavil tudi direktor Arheološkega muzeja Istre Darko Komšo, ki je poslikave odkril že leta 2010. Jamo, ki je že daljši čas zaprta za javnost, je raziskoval med letoma 2007 in 2010 in tedaj odkril poslikave, poroča Glas Istre. Predvideval je, da so iz paleolitika, kar je potrdila skupina znanstvenikov.

“Mednarodna ekipa znanstvenikov je odkrila, da v Romualdovi jami obstajajo prazgodovinske poslikave iz obdobja paleolitika, torej stare več kot 30.000 let, na katerih so upodobljeni bizon, gamsi in človeške figure,” je povedal Komšo.

V jami so do zdaj zabeležili 44 poslikav. Gre za prvo tovrstno odkritje na Hrvaškem in drugo na področju Balkana. Podobne poslikave so našli le še v jami v Romuniji. Znanstveniki so pred tem dolgo verjeli, da so jamske poslikave iz paleolitika samo v jugozahodni Evropi, medtem ko nova odkritja v Istri in Romuniji kažejo, da jih je možno najti tudi drugod v Evropi. Sedaj bodo poslikave še dodatno proučili in zaščitili, je povedal Komšo.


Najbolj brano