V Italiji zaradi vohunjenja za Rusijo obsodili kapitana fregate

Kapitan fregate italijanske mornarice je bil danes v Rimu obsojen na 30 let zapora zaradi vohunjenja v korist Rusije. Aretiran je bil že leta 2021, ker je ruskemu vojaškemu diplomatu v zameno za 5000 evrov izročil zaupne dokumente zveze Nato. Njegovi odvetniki se bodo na sodbo pritožili, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

 Kapitan fregate italijanske mornarice je bil danes v Rimu obsojen 
na 30 let zapora zaradi vohunjenja v korist Rusije.
Kapitan fregate italijanske mornarice je bil danes v Rimu obsojen na 30 let zapora zaradi vohunjenja v korist Rusije. 

RIM > Italijanska policija je kapitana ujela pri dejanju, ko se je marca 2021 na parkirišču v Rimu udeležil tajnega sestanka s častnikom, ki je delal na ruskem veleposlaništvu.

Policisti so prijeli oba, vendar so aretirali samo Italijana. Uslužbenec ruskega veleposlaništva se je pridržanju izognil, ker je imel diplomatsko imuniteto.

Kapitan je bil zaposlen v uradu načelnika generalštaba italijanske vojske in je imel dostop do številnih dokumentov, ki zadevajo italijansko obrambo in dejavnosti zveze Nato.

Njegovo vohunjenje v mornarici je policija odkrila po dolgotrajni preiskavi, ki jo je vodila italijanska notranja obveščevalna služba AISI ob podpori generalštaba vojske.

Italija je v odziv na vohunsko afero kmalu po aretaciji izgnala dva ruska diplomata.


Najbolj brano