V Italiji po novem cepljenje za vse starejše od 12 let

V Italiji je od danes mogoče cepljenje vseh starejših od 12 let. Da se bodo lahko po novem na cepljenje naročili tako rekoč vsi, je že v sredo sporočil zdravstveni minister Roberto Speranza. “Lahko še pospešimo kampanjo, da premagamo to tako težko obdobje,” je zapisal na twitterju.

 Foto: Sta
Foto: Sta

RIM > Pravila na nacionalni ravni lahko sicer vsaka dežela prilagaja po svoje, a načeloma se lahko na cepljenje po novem prijavi vsak, vključno z najstniki, potem ko je skladno z odločitvijo Evropske agencije za zdravila (Ema) zeleno luč za uporabo cepiva Pfizer/BioNTech pri starih od 12 do 15 let v ponedeljek prižgala tudi italijanska agencija za zdravila (Aifa).

Po državi so ta teden že razdelili 3,5 milijona odmerkov Pfizerjevega cepiva, sledi še 2,5 milijona odmerkov - v sredo je v državo prispelo 370.000 odmerkov cepiva Johnson & Johnson, danes 1,7 milijona odmerkov AstraZenece, v petek pa prihaja skoraj 400.000 odmerkov Moderne, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Doslej je bilo med dežele razdeljenih 40 milijonov odmerkov cepiva, porabljenih je bilo nekaj manj kot 90 odstotkov. Nekaj več kot 12 milijonov Italijanov je doslej že prejelo dva odmerka cepiva, 11 milijonov pa le enega. Vlada meni, da bo junij odločilen mesec v kampanji cepljenja.


Najbolj brano