V hrvaški Istri hitri test kar na recepciji

Istra je epidemiološko najbolj uspešna regija v Hrvaški. Že za prihajajoče praznike pričakujejo številne goste iz Slovenije, ki pa bi jim z meddržavnim dogovorom želeli omogočiti enostavnejši povratek domov s tem, da bi bil za prehod slovenske meje zadosten hitri antigenski test.

Hrvaška Istra že med prvomajskimi prazniki pričakuje goste, tudi 
takšne, ki si želijo “anticovid” gibanja v naravi.   Foto: Pixabay.com
Hrvaška Istra že med prvomajskimi prazniki pričakuje goste, tudi takšne, ki si želijo “anticovid” gibanja v naravi.  Foto: Pixabay.com

HRVAŠKA ISTRA > V hrvaški Istri se sistematično pripravljajo na prihod gostov in na zagotavljanje njihovega varnega bivanja. Denis Ivošević, direktor Turističnega združenja Istrske županije, poudarja, da so v njihovi regiji s številnimi ukrepi uspeli zadržati zelo nizko raven okužb.

Denis Ivošević

Denis Ivošević

TZ Istrske županije

“Čim manj zapletov pri prehajanju meje je skupni interes.”

Želijo, da bi bila Istra obravnavana ločeno

“Sedemdnevna incidenca okužb je ves čas pod 50 na 100.000 prebivalcev, kar nas uvršča v zeleno. Žal je v drugih regijah Hrvaške stanje slabše. Zato si prizadevamo, da bi Istro obravnavali kot regijo tudi v tujini. Naš predlog je, da naj za vrnitev v Slovenijo iz Istre, dokler je incidenca v naši regiji pod 50 primerov na 100.000 prebivalcev, zadošča hitri antigenski test. Na slovenske oblasti apeliramo, naj preučijo možnost, da hrvaško Istro v epidemiološkem smislu obravnavajo kot posebno celoto,” pravi.

Upa, da bo čim prej prišlo do meddržavnega usklajevalnega sestanka na to temo in da bi bil olajšan režim uveden že pred prihajajočimi prazniki. “Ta trenutek se nam zdi najpomembnejše podajanje pravočasnih in natančnih informacij. To je najboljši marketing,” pojasnjuje njihovo natančno komuniciranje prek številnih kanalov, vključno z ažurirano in vzorno urejeno spletno stranjo www.istra.hr.

Hitro testiranje kar na recepciji

Za vstop v Hrvaško je zahtevan bodisi negativen PCR oziroma hitri test, ki ni starejši od 48 ur, potrdilo, da je oseba prebolela covid-19 bodisi potrdilo o cepljenju, če je minilo dva tedna od prejema druge doze cepiva. “Slovenski gostje so za nas izjemno pomembni. Sosedje smo, sem prihajajo iz Slovenije številni gostje, obenem pa je veliko nepremičnin pri nas v lasti Slovencev. Zato je čim manj zapletov pri prehajanju meje skupni interes,” še pravi Ivošević.

Napoveduje, da bodo za turiste po vsej hrvaški Istri organizirali kar 80 točk za hitro testiranje: “Testiranje bo potekalo v kampih, v velikih hotelih, v središču mest, dve točki bosta tudi na istrskem ipsilonu. Prijave bomo zbirali po spletu. Testiranje želimo organizirati čim bolj tekoče. Cena testiranja še ni znana, v turistični sezoni pa bo zagotovo zgolj simbolična,” poudarja Ivošević.

Že za prihajajoče praznike bodo v hrvaški Istri odprti avtokampi, številni hoteli in zasebne namestitve, v restavracijah pa smejo streči zgolj na terasah, a tudi zvečer. “Več obiskovalcev pričakujemo v vinskih kleteh in pri pridelovalcih oljčnega olja. Obenem pa ugotavljamo, da so se gostje med epidemijo še bolj intenzivno zapisali dejavnostim na prostem, pohodništvu in kolesarjenju, tako ob morju kot v notranjosti, kar je obenem dobra anticovid terapija,” še pravi Denis Ivošević.


Najbolj brano