Milje pod vodo, rdeči alarm razglašen za celotno jadransko obalo

Ob pričakovanem izrazitem vremenskem poslabšanju so v Gradežu na italijanski strani meje danes zaprti šole, igrišča in parki. Pripravili so se tudi na visoko plimovanje morja. Za podobne, a manj obsežne ukrepe so se odločile tudi oblasti v Trstu. Močno deževje in veter sta danes prizadela tudi velik del severnega Jadrana.

Danes zjutraj okrog 8. ure je voda zaradi visoke plime zalila Milje. 
V mestu je bilo na ulicah in trgih več kot 40 centimentrov vode. 
Foto vir: Primorski dnevnik/ Fotodamj@n
Danes zjutraj okrog 8. ure je voda zaradi visoke plime zalila Milje. V mestu je bilo na ulicah in trgih več kot 40 centimentrov vode. Foto vir: Primorski dnevnik/ Fotodamj@n 

GRADEŽ, MILJE, TRST Kot na svoji spletni strani poroča Primorski dnevnik, je župan Gradeža Claudio Kovatsch za danes odredil zaprtje vseh šol, pa tudi pokopališč, športnih igrišč in mestnih parkov ter celo mestne hiše. Ob morju in ob kanalih je na razdalji desetih metrov prepovedano parkiranje avtomobilov, ki pa tokrat lahko parkirajo na nekaterih višje ležečih, običajno prepovedanih območjih.

Gradež so sicer že pred tednom in pol prizadele hude poplave. Takrat dne je padlo 190 litrov dežja na kvadratni meter. Danes naj bi bilo to mesto v Tržaškem zalivu med najbolj izpostavljenimi območji v deželi Furlanija-Julijska krajina (FJK). Napovedani so močno deževje, visoko plimovanje morja in poplave ter močan veter.

Danes zjutraj okrog 8. ure je voda zaradi visoke plime zalila Milje. V mestu je bilo na ulicah in trgih več kot 40 centimentrov vode, že vse jutro je tam na delu civilna zaščita, ki pomaga ljudem.

Visoko plimovanje so sicer občutili tudi v Trstu, kjer se voda poplavila mestno nabrežje, ki pa ostaja prevozno. Nevšečnosti sicer povzroča tudi močna burja, ki naj bi se čez dan še okrepila.

Stanje pa je pod nadzorom v občini Devin - Nabrežina v Ribiškem naselju, kjer so vodo zadržale varnostne pregrade.

Na Tržaškem med drugim danes pričakujejo zelo močno burjo, ki bi lahko dosegala ali celo presegla hitrost 120 kilometrov na uro. V popoldanskih urah se bo ozračje poleg tega občutno ohladilo.

V Benetkah aktivirali protipoplavni sistem
V Benetkah so zaradi visokega plimovanja danes aktivirali sistem protipoplavne zaščite Mose. Vodostaj je namreč dopoldne za kar 170 centimetrov presegel običajnega, s čimer je začela veljati najvišja stopnja pripravljenosti. Kako močno je bilo plimovanje na severu Italije, priča podatek, da bi bilo brez aktivacije protipoplavnega sistema pod vodo kar 80 odstotkov pešpoti v med turisti priljubljenih Benetkah. Ljudje na slovitem Trgu svetega Marka bi stali v vodi skoraj do pasu, poroča nemška tiskovna agencija dpa in dodaja, da današnji posnetki iz mesta pričajo, da na trgu sicer dežuje, a ni poplavljen. Sistem protipoplavne zaščite sestavlja 78 loput, ki so nameščene na treh dostopih v beneško laguno. Zanj so odšteli milijarde evrov, deluje pa od leta 2020. Še posebej koristen je v jesenskih mesecih in je v zadnjih dveh letih Benetke obvaroval pred najhujšimi poplavami. A tako visoke poplave kot danes mu doslej še ni bilo treba odbiti.

Poplave so zajele Pulj, Reko, otok Cres in Rovinj

Močno deževje in veter sta danes prizadela velik del severnega Jadrana. Poplave so zajele Pulj, Reko, otok Cres in Rovinj, kjer so zaradi poplavljanja v nekaterih delih mesta prekinili promet, poročajo lokalni mediji. Državni hidrometeorološki zavod je za celotno jadransko obalo za danes razglasil rdeči alarm oziroma izjemno nevarno vreme.

Zaradi plime je vodja zalila središča Rovinja, vdrla je v nekatere kavarne in restavracije, piše istrski portal IstraIn.

O težavah zaradi obilnih padavin poročajo tudi iz Poreča. Zaradi poplavljenih cest so ustavili promet na državni cesti med Novigradom in Porečem.

Na Reki težave poleg padavin in vetra povzroča plima, zaradi katere je morje zjutraj že poplavilo nekatere ulice v mestu.

Voda je po pisanju portala Glas Istre zalila tudi vozila na puljski rivi, na eno od ulic v Pulju pa je padlo drevo. Na terenu so vse dežurne službe komunalnih podjetij, prizadeta območja pa je obiskal tudi puljski župan Filip Zoričić.

V Pulju je doslej padlo okoli 11 milimetrov dežja, višina morja pa je zaradi močnega vetra in izrazito visoke plime do 60 centimetrov višja kot običajno, še piše IstraIn.


Najbolj brano