V Benetkah znova uspešno uporabili nov sistem protipoplavnih pregrad

V Benetkah so danes že drugič v manj kot dveh tednih uporabili novo zgrajeni sistem pregrad za zaščito pred poplavami, znan po kratici Mose. Potem ko je dele mesta poplavilo, so hitro aktivirali pregrade na odprtinah, nakar je gladina vode upadla na 1,35 metra in mestno jedro je tako ostalo suho, so sporočile beneške oblasti.

Benetke Foto: Katja Gleščič
Benetke Foto: Katja Gleščič

BENETKE > Več milijard evrov vreden sistem, ki naj bi Benetke zaščitil pred najhujšimi poplavami, so v minulih mesecih že večkrat preizkusili. Poplave so namreč tam najpogostejše prav jeseni in pozimi.

Novembra lani so Benetke prizadele rekordne poplave, ki so povzročile ogromno škodo in v veliki meri ustavile tamkajšnji turizem. Politiki so takrat obljubili, da bo sistem Mose resnično v kratkem končan. Birokracija, korupcijski škandali ter nasprotujoči si gospodarski in politični interesi so namreč gradnjo pred tem zavlekli za več let.

Številni prebivalci Benetk in okoljevarstveniki sicer dvomijo v dejanske koristi projekta. Med drugim jih skrbijo škoda, ki bi jo lahko ogromne naprave, nameščene na morskem dnu, povzročile ekosistemu tamkajšnje lagune, in visoki stroški vzdrževanja.

Benetke, ki so na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine, imajo okoli 50.000 stalnih prebivalcev. Vsako leto pa jih obišče okoli 36 milijonov turistov, od tega 90 odstotkov tujcev.


Najbolj brano