V Bazovici bodo obudili spomin na protifašistične junake

Na gmajni pri Bazovici v Italiji bo danes osrednja slovesnost v spomin na leta 1930 ustreljene štiri bazoviške junake. Osrednja govornika na letošnji slovesnosti bosta predsednik Novinarskega krožka v Trstu, novinar in pisatelj Pierluigi Sabatti in senatorka, predstavnica slovenske narodne skupnosti v Italiji Tatjana Rojc.

Ena od osrednjih govornic bo tudi predstavnica slovenske narodne skupnosti v Italiji Tatjana Rojc. Foto: Damjan Balbi
Ena od osrednjih govornic bo tudi predstavnica slovenske narodne skupnosti v Italiji Tatjana Rojc. Foto: Damjan Balbi

BAZOVICA > Prireditev bo potekala na bazoviški gmajni, kjer so italijanske fašistične oblasti ustrelile štiri slovenske domoljube in kjer so v spomin nanje postavili tudi spomenik. Sicer pa se je v minulih dneh zvrstilo več prireditev ob tej pomembni obletnici.

Tako so v sredo pripravili srečanje z naslovom Cerje - pomnik braniteljem slovenske zemlje, pred spomenikom padlim junakom v Bazovici pa je v četrtek zjutraj ob 6.43, uri, ko so bili junaki ustreljeni, potekal recital mladih Kluba Tigr Primorska. Istega dne so na tržaškem pokopališču pri Sv. Ani imeli spominsko slovesnost s polaganjem vencem, v bazoviški župni cerkvi pa so darovali mašo zadušnico. Bazoviških junakov so med drugim z recitaloma spomnili tudi na rektoratu ljubljanske univerze in v kranjskem Prešernovem gaju.

Današnje slovesnosti se bo udeležil tudi državni sekretar na slovenskem zunanjem ministrstvu Iztok Mirošič, ki bo skupaj s z generalnim konzulom Slovenije v Trstu Vojkom Volkom položil venec v spomin na bazoviške junake.

Pred osrednjo spominsko slovesnost bodo danes pripravili tudi spominski planinski pohod.

S tradicionalnimi spominskimi slovesnostmi vsako leto obudijo spomin na štiri junake, člane tajne organizacije Borba - Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Alojza Valenčiča in Zvonimirja Miloša, ki so jih 6. septembra 1930 pri Bazovici ustrelili na podlagi obsodbe italijanskega fašističnega posebnega sodišča. Obsojeni so bili izvedbe bombnega atentata na uredništvo tržaškega časopisa Il Popolo di Trieste.


Najbolj brano