Zračni vrtinec pred Tinjanom v hrvaški Istri

Danes pozno popoldne se je nad severnim Jadranom razvila obsežna nevihtna celica. V bližini Tinjana v hrvaški Istri je nastal tudi zračni vrtinec, slovensko Istro je neurje obšlo.

Zračni vrtinec, ki je nastal danes pozno popoldne v bližini Tinjana 
v hrvaški Istri (foto vir: FB Istramet)
Zračni vrtinec, ki je nastal danes pozno popoldne v bližini Tinjana v hrvaški Istri (foto vir: FB Istramet) 

DUNAJ, BENETKE, CATANIA > Ko se je zračni vrtinec približal

Po zračnem vrtincu

Avstrijo ta konec tedna pestijo huda neurja. Ponoči je bilo med drugim napeto na jugu zvezne dežele Spodnja Avstrija. V okrožju Neunkirchen so se spopadali s točo in poplavami, na Dunaju je veter dosegal hitrosti 110 kilometrov na uro. Poplavljalo je tudi v deželah Salzburg, Štajerska in Tirolska. O vremenskih preglavicah poročajo tudi iz Italije.

V deželi Salzburg je bilo najhuje na območju Pinzgaua, kjer so imeli gasilci ponoči polne roke dela. Poplavljalo je ulice in zalivalo kleti, ponekod je pustošila toča.

Na avstrijskem Štajerskem je bilo zaradi obilnih padavin in vetra, ki je podiral drevesa, zaprtih več cest. Podobno je bilo na vzhodu Tirolske, med drugim v okrožjih Lienz in Innsbruck.

Na avstrijskem Koroškem, na Območju Špitala ob Dravi, so morali medtem sinoči reševati dve planinki, 47-letno Belgijko in njeno 16-letno hčerko, ki sta se - očitno nepripravljeni na slabo vreme - znašli v precejšnjih težavah. Potem ko sta okoli 21.30 poklicali na pomoč, so ju reševalci dve uri kasneje našli že močno podhlajeni in povsem premočeni.

Neurja severno sosedo sicer pestijo že od petka in tudi za danes ni napovedano izboljšanje. Med drugim je velika vremenska nevarnost za danes razglašena na Dunaju. Bi pa se naj vreme po napovedih umirilo v ponedeljek.

Močna neurja so danes okoli poldneva dosegla tudi osrednji del Hrvaške. Najhuje je bilo v Banovini, kjer je veter podiral drevesa, poškodoval številna poslopja in oviral promet, padala pa je tudi toča. Slabo vreme je med drugim prizadelo Petrinjo, Sisak, Glino, Kutino, Virovitico in Hrvaško Kostajnico. Gasilci imajo tako polne roke dela, predvsem s čiščenjem cest ter popravilom streh. Ponekod je veter poškodoval električno napeljavo in prekinil oskrbo z elektriko. Podobno je bilo v BiH, še posebej na severozahodu države, kjer so neurja povzročila veliko gmotno škodo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Silovit veter in padavine so med drugim dosegli Bihać, Cazin in Veliko Kladušo. Odkrivalo je strehe, podiralo drevesa, poškodovanih je bilo več avtomobilov. Pri Cazinu je bil veter tako močan, da je podrl celo tovornjak. Tako za dele Hrvaške kot za večji del BiH je sicer danes razglašen najvišji, rdeči vremenski alarm - ne le zaradi neurij, ampak predvsem zaradi hude vročine, ki na Hrvaškem presega 36, v BiH pa kar 40 stopinj Celzija.

Tudi Italija se že več dni spopada z ekstremnim vremenom - vročino in požari na jugu ter močnim deževjem na severu. Najvišjo nevarnost, rdeči alarm, so med drugim razglasili v Lombardiji, kjer je močno deževje na območju jezera Como sprožilo poplave in plazove. Vasi Laglio je pomoč celo ponudil hollywoodski zvezdnik George Clooney.

Vremenski alarmi so sicer razglašeni tudi drugod na severu Italije, med drugim v Toskani in v Benetkah.

Na jugu države medtem še naprej pustošijo požari, ki jih krepijo huda vročina, suša in močni vetrovi. Še posebej nevarni so ognjeni zublji v bližini Catanie na Siciliji, ki ogrožajo številne kmetije, živali in tudi turistična naselja. Pri gašenju sodeluje 12 letal, na poti na otok so še dodatni gasilci.


Najbolj brano