Trst bo imel daljši pomol, a Koper ga ima prej

Potem ko so lani v koprskem pristanišču podaljšali kontejnerski pomol za 100 metrov na 700 metrov, se dolgo napovedanega podobnega podviga lotevajo v Trstu. Objavili so razpis za podaljšanje sedmega pomola za 100 metrov na 870 metrov.

Sedmi pomol v Trstu je dolg 770 metrov in ga bodo podaljšali še za 100 metrov. Foto: Fabrizio Giraldi
Sedmi pomol v Trstu je dolg 770 metrov in ga bodo podaljšali še za 100 metrov. Foto: Fabrizio Giraldi

TRST > Razpis, ki so ga v Trstu napovedovali že šest let, je objavila družba Trieste marine terminal (Tmt), ki upravlja sedmi pomol in v kateri je solastnik švicarski MSC. Ta je po novem tudi največji kontejnerski ladjar na svetu.

Razpis vsebuje podaljšanje kontejnerskega pomola za 100 metrov (širina sedmega pomola pa je 400 metrov), obnovo električnega omrežja in ureditev pretovornih površin in priveznih mest. S podaljšanjem se bo letna zmogljivost pomola povečala s sedanjih 900.000 na 1,2 milijona TEU kontejnerjev.

Ponudbe pričakujejo do sredine februarja, izhodiščna vrednost razpisa pa je 33,4 milijona evrov. V drugi fazi naložbe napovedujejo prihod novih velikih dvigal za pretovor kontejnerjev.

Tmt je na sedmem pomolu do konca novembra lani pretovoril 596.377 TEU kontejnerjev (podatkov za december še ni objavil), kar je za šest odstotkov manj kot v enakem obdobju leta 2020. Zmanjšanje pripisujejo predvsem oktobrskim protestom pred pristaniščem, ko so se nekatere stranke preusmerjale na druga pristanišča.

V Kopru so na terminalu za kontejnerje v lanskem letu našteli več kot 996.000 TEU kontejnerjev. Pomol so lani že podaljšali na 100 metrov. Po koncu gradbenih del na prvem pomolu, ki še potekajo, pa bodo tam lahko pretovorili 1,5 milijona kontejnerskih enot TEU na leto.


Najbolj brano