Trgovka ni odvrnila pogleda, dečka je rešila nasilne mame

Posledice družinskega nasilja so pogosto mnogim na očeh, a le redki jih hočejo videti. Upraviteljica nekega tržaškega javnega lokala pa ni odvrnila pogleda, ko je na telesu nekega dečka opazila odrgnine, modrice in druge znake. Sum, da je mladoletnik žrtev družinskega nasilja, je zaupala karabinjerjem, stekla je preiskava.

Fotografija je simbolična.
Fotografija je simbolična. 

TRST > Državno tožilstvo se je nemudoma odzvalo in izdalo nalog, da se v mestno stanovanje, kjer je trinajstletni deček živel z materjo, namestijo videokamere. Ob nadzorovanju dogajanja so preiskovalci kmalu ugotovili, da je bil sum žal upravičen. 52-letna Tržačanka, ki nima stalne zaposlitve, je sina pretepala, nad suhljatega dečka se je spravljala s pestmi, mu grozila in ga silila v laganje glede tega, kako je pridobil modrice, praske in druge poškodbe. Ravno s pomočjo dečkovih laži se je v preteklosti že izognila obsodbi zaradi nasilja.

Ob opazovanju videoposnetkov je bilo tudi očitno, da je trinajstletnik v psihološko povsem podrejenem položaju, saj se materi ni upiral ali se vsaj branil, temveč le prostodušno sprejemal njeno nasilje. Da bi bil položaj še bolj dramatičen, so bile higienske razmere v stanovanju, v katerem sta živela, povsem neprimerne.

Preiskovalni sodnik je zato za žensko odredil takojšen pripor, dečka pa so pod svoje okrilje prevzele socialne službe. Psihološke travme, ki jih tovrstno nedopustno obnašanje staršev, katerim otroci instinktivno zaupajo, neizbežno povzroča, mu bodo pomagali preboleti specialisti.

Nasilje se pogosto skriva za domačimi stenami, kjer ga tuje oči in ušesa težje zaznajo.

Težje, a ne nemogoče. Karabinjerji zato ponovno pozivajo javnost, naj prijavi katerikoli sum nasilja ali drugih kaznivih dejanj.

Poljanka Dolhar, Primorski dnevnik


Najbolj brano