Srečanje romarjev na stičišču treh svetov

Na Svetih Višarjah je bilo že 31. leto zapored romanje treh Slovenij: matične, zamejske in izseljenske. Letošnji osrednji govornik je bil vrhovni sodnik Jan Zobec.

Zbrani so na Svetih Višarjah prisluhnili sodniku Janu Zobcu. Foto: STA
Zbrani so na Svetih Višarjah prisluhnili sodniku Janu Zobcu. Foto: STA

SVETE VIŠARJE > Nekdanji ustavni in zdaj vrhovni sodnik Jan Zobec je v svojem predavanju z naslovom Tri Slovenije, ena identiteta menil, da Svete Višarje kot stičišče slovenskega, romanskega in nemškega sveta “simbolizirajo evropsko povezovanje, evropske narode in enakopravno različnost”.

Izpostavil je pomen osamosvojitve Slovenije in dejal, da je bila to “osamosvojitev od totalitarne balkanske države”, ki je omogočila enakopraven vstop v družino evropskih narodov.

Danes po njegovih ocenah stanje v Sloveniji ni rožnato, saj da obstaja “odpor režima do zasebnega šolstva in prezir do odločb ustavnega sodišča, ki niso po volji stvarnih oblastnikov”.

Po kulturnem programu je koprski škof Jurij Bizjak med mašo v cerkvi Višarske Matere Božje dejal, da verniki na Svete Višarje pridejo zaradi ljubezni, tako do lastnega naroda kot tudi do drugih.


Najbolj brano