Spoštovati je treba žrtve na obeh straneh

Na tradicionalni slovesnosti pri Bazovici ob italijanskem dnevu spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije niti letos ni minilo brez polemik in ostrih besed. Govorniki so pozivali h končanju zanikanja povojnih zločinov, slovenska stran pa je pozvala k spoštovanju zgodovinskih resnic in žrtev fašizma.

Tudi letos je vodja desne Lige, nekdanji minister za notranje zadeve Matteo Salvini, zdaj  v vlogi senatorja,  poskrbel 
za sporne izjave. Foto: STA
Tudi letos je vodja desne Lige, nekdanji minister za notranje zadeve Matteo Salvini, zdaj v vlogi senatorja, poskrbel za sporne izjave. Foto: STA

BAZOVICA > Govorniki, predstavniki lokalnih in državnih oblasti, so skoraj soglasno spomnili na dolgoletno in mučno pot prebijanja molka o komunističnih zločinih in posvarili pred tistimi, ki še danes skušajo zmanjšati razsežnost ali celo zanikati tragedijo italijanskega prebivalstva.

Zanikanje in brezbrižnost

“Trajalo je 35 let, da je Bazovica postala državni spomenik in 46 jih je bilo potrebnih, da se je pred njim poklonil predsednik republike. Koliko bo trajalo, da bosta izginila zanikanje in brezbrižnost?” je 500-glavo množico nagovoril senator Maurizio Gasparri (Forza Italia). Predsednik dežele Furlanije-Julijske krajine Massimiliano Fedriga se je navezal na besede predsednika republike Sergia Mattarelle, ki je v svoji nedeljski poslanici povedal, da so fojbe zaradi malomarnosti ali preračunljivosti predolgo bile zamolčana nacionalna tragedija: “Proti podobni norosti učinkuje le resnica. Pozivam torej vse institucije, naj ne financirajo tistih, ki ne priznavajo smrti in krvi teh ljudi, naših ljudi.” In požel bučen aplavz.

Zapustili slovesnost

V znak protesta so predstavniki Demokratske stranke, med katerimi sta bili senatorka Tatjana Rojc in poslanka Debora Serracchiani, predčasno zapustili prizorišče spominske slovesnosti. Po njihovem mnenju je bil kršen protokol, saj govor senatorja Maurizia Gasparrija ni bil vključen v uradni program. Ocenili so, da je že spet prišlo do zlorabljanja zgodovine in žrtev v propagandne namene.

Tržaški župan Roberto Dipiazza pa je opozoril, da se je pri Bazovici zgodil “nesmiselni holokavst fojb”. Titovi komunistični partizani so po njegovih besedah med septembrom 1943 in februarjem 1947 povzročili največji pokol Italijanov po zedinjenju Italije: “Tisoče ljudi oziroma več kvadratnih metrov trupel so odvrgli v to in druga brezna samo zato, ker so bili Italijani, ki so živeli v Julijski krajini in Dalmaciji ali so kot finančni stražniki ali karabinjerji služili državi.”

Spoštovati tudi žrtve upora zoper fašizem

Na slovenskem zunanjem ministrstvu so ob italijanskem poudarjanju žrtev fojb opozorili, da bi si enako spoštovanje zaslužile tudi slovenske in druge žrtve fašizma: “V Sloveniji spoštujemo današnji dan spomina, ko se v Italiji spominjajo žrtev fojb. Enako spoštovanje pričakujemo do slovenskih in drugih žrtev upora zoper okupatorski fašizem, še prav posebej civilnih žrtev, ki so množično umirale v italijanskih koncentracijskih taboriščih.”

Opozorili so še, da se v zadnjem času v Trstu pod okriljem lokalnih oblasti organizira vrsta posvetov, ki izkrivljajo zgodovinske dogodke. Še posebej so zavrnili ideje, da so si Slovenci leta 1920 sami požgali Narodni dom. “Zanikovanja trpljenja Slovencev in izkrivljanja zgodovine ne moremo in ne bomo dopustili.”

Poudarili so še, da je bilo zadnje stoletje do obeh narodov še posebej kruto, zato je še toliko bolj pomembno, da si zagotovimo mirno prihodnost v dobrem sosedstvu in sodelovanju. Prvi pogoj za to pa je, da spoštujemo spomine in žrtve na obeh straneh in spoštujemo zgodovinska dejstva. V tej luči za nas ostaja ključno skupno poročilo slovenskih in italijanskih zgodovinarjev iz leta 2000 z naslovom Slovensko-italijanski odnosi 1880-1956.

Priložnost bo že 13. julija

Tudi predsednik republike Borut Pahor je izpostavil to poročilo in dodal, da so te ugotovitve slovensko-italijanske zgodovinske komisije v Italiji “še vedno preslišane in neupoštevane”. Spomnil je, da je že lani po slovesnosti v Bazovici italijanskega kolega Mattarello pozval, naj stori vse, da bi se odnos do tega poročila spremenil in ugotovitve upoštevale. Idealno priložnost za to pa zdaj vidi na slovesnosti ob 100. obletnici požiga Narodnega doma v Trstu, ki jo nameravata z Mattarello 13. julija skupaj obeležiti. Ta slovesnost bi lahko bila “najboljša simbolna in stvarna priložnost za pogled v preteklost in skupno usmerjenost v prihodnost”.

Ministrstvo za zunanje zadeve je tudi obsodilo mazaško akcijo neofašistične organizacije CasaPound, ki je ponoči v več kot sto krajih po Italiji in deželi Furlanija-Julijska krajina izobesila transparente z napisom: "Titovi partizani, zločinci in morilci". Mazaško akcijo so obsodili tudi slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc inobekrovni organizaciji Slovencev v Italiji.

Slovesnosti v Bazovici, ki je minila mirno, sta se sicer udeležila tudi vodja desne Lige Matteo Salvini in voditeljica skrajno desnih Bratov Italije Giorgia Meloni, ki pa nista bila med govorniki. Salvini je ob robu slovesnosti tiste, ki zanikajo fojbe in holokavst, označil za maloumneže, ki jih je treba ozdraviti in kaznovati. Po njegovem so glavni sovražniki, s katerimi se je treba spopasti, še vedno ravnodušnost, nasilje in nevednost. Zavzel se je tudi za to, da bi se znanje o fojbah prenašalo na mlade in da bi se prihodnje generacije lahko učile o vseh vidikih zgodovine.


Komentar novinarja

Denis Sabadin

Spet te fojbe

Če bi imeli snovalci italijanskega dneva spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije dobre namene, potem bi za leto ali dve ustavili konje, svoj praznik obeležili na bolj intimni ravni, brez sojev žarometov, ki jih izkoriščajo podpihovalci sovraštva. 10. februarja naj bi se namreč spominjali dogodkov, ki so pripeljali do nasilja, prisilnega izseljevanja in ubijanj, predvsem pa naj bi opozarjali na ideologije, ki lahko tako zameglijo človeški um, da slednji dvigne roko nad ...

Preberi več

Najbolj brano