Smeti iz Borovnice končale čez mejo

Italijanski finančni stražniki in orožniki so včeraj zjutraj prijeli šest osumljenih, ki naj bi sodelovali v nezakonitem čezmejnem poslu z odpadki. V zapuščenem skladišču v Mošu na italijanski strani Brd so po ugotovitvah italijanskih preiskovalcev končali tudi odpadki iz zapuščenega območja pri Borovnici.

 Skladišče v Mošu je bilo polno bal odpadne plastike.  Foto: Carabinieri
Skladišče v Mošu je bilo polno bal odpadne plastike.  Foto: Carabinieri

MOŠ > Po ugotovitvah italijanskih preiskovalcev, ki jih je umerjalo tržaško tožilstvo, naj bi se šesterica ukvarjala z nezakonitimi posli z odpadki, posel pa je segal tudi čez mejo. Po poročanju Primorskega dnevnika sta dva aretirana doma iz goriške pokrajine, dva iz Belluna, še dva pa iz Kampanije. Vsi naj bi bili v hišnem priporu. Odpadke, ki so jih že lani marca odkrili v zapuščeni hali v Mošu, so povezali s slovensko Borovnico. Osumljeni naj bi v Moš na skrivaj pripeljali kar 4500 ton odpadkov. V glavnem naj bi šlo za bale odpadne plastike. S tovornjaki naj bi jih pripeljali z območja Belluna, del pa, kot omenjeno, z območja Borovnice.

Na skladišču so naredil nekakšen stranski vhod, skozi katerega so tovornjaki v notranjost vozili smeti. V nezakonitem poslu so, kot kaže, sodelovali tudi vozniki tovornih vozil slovenskih podjetij. Nekatera vozila naj bi imela koprsko registracijo.

Pri preiskavi so si orožniki in finančni stražniki pomagali tudi z dronom. Tako so posneli številne prevoze smeti. Večinoma so tovornjaki prihajali v zgodnjih jutranjih urah, da bi se izognili preveč radovednim pogledom in morebitnim nadzorom varnostnih organov. Pri tem naj bi vozili tudi čez območje, ki je gosto poraščeno in zato manj opazno.

Po začetku preiskave so orožniki in finančniki spremljali vse poti prevoznikov, od vstopa v Italijo do skladišča odpadkov. Vpletenim so zasegli milijon evrov vredno premoženje, ki naj bi izviralo prav iz posla z odpadki, po drugi strani pa so osumljeni s svojim početjem povzročili ekološko škodo občini Moš.

Ko so preiskovalci lani zasegli skladišče v Mošu, polno odpadkov, so osumljeni začeli iskati alternativne lokacije, kamor bi lahko vozili odpadke in nadaljevali z donosnim nezakonitim poslom, so še sporočili orožniki.

Med včerajšnjimi preiskavami na območju Furlanije Julijske krajine, Veneta in Kampanije so orožniki in finančni stražniki iskali dokumentacijo, s katero bi natančno rekonstruirali pot odpadkov in posamezne etape tovornjakov, preden so prispeli do končne točke.


Najbolj brano