Slovenski medved napadel sprehajalca

Na Trentinskem bodo odstrelili slovenskega medveda, potem ko je v nedeljo v gozdu napadel moškega, sicer brata župana iz kraja Rabbi. Po mnenju predstavnikov ustanove za zaščito živali Enpa gre za nesprejemljivo odločitev.

V pokrajini Trento menijo, da gre za “problematično” žival, četudi medved doslej ni  povzročal težav. Foto: Silva Križman
V pokrajini Trento menijo, da gre za “problematično” žival, četudi medved doslej ni povzročal težav. Foto: Silva Križman

TRENTO > Italijanski lovci naj bi odstrelili 18-letnega slovenskega medveda, ki so ga strokovnjaki poimenovali MJ5. Skotil se je v Sloveniji leta 2005 medvedoma Maji in Jožetu, s katerima se je začelo preseljevanje slovenskih medvedov za poselitev alpskega območja v sklopu projekta Life Ursus. Na Trentinsko so ga prepeljali leta 2006 in se je do leta 2022 vseskozi pomikal, je povedal predsednik pokrajine Trento Maurizio Fugatti, zlasti pa se je zadrževal na zahodnem Trentinskem in v pokrajini Bocen. Pokrajina Trento bo poskrbela za njegov ulov in nato za odstrel, ker meni, da gre za “problematično” žival, četudi doslej ni nikoli povzročal težav. Svojo odločitev pa utemeljujejo na podlagi nedavnega fizičnega napada na človeka.

Medved ga je ugriznil v roko in v glavo

Slovenski medved je namreč minulo nedeljo napadel 39-letnega Alessandra Cicolinija, sicer brata župana občine Rabbi Lorenza Cicolinija, potem ko se je s psom odpravil v gozdove nad dolino Rabbi. Kot je povedal po srečanju z zverjo, se mu je medved nenadno približal in ga napadel, pri čemer ga je ugriznil v glavo in v roko. Naposled se mu je uspel izmuzniti, medved pa se je v tem času oddaljil od kraja napada. Cicolinija so prepeljali v bolnišnico, kjer je bil hospitaliziran tri dni.


Najbolj brano