Sinead O'Connor januarja v Zagrebu

Irska pevka Sinead O'Connor bo 15. januarja prihodnje leto nastopila v Tvornici kulture v Zagrebu, potem pa se bo odpravila na ameriško turnejo, so napovedali organizatorji iz agencije LAA. V Tvornici so omejili število vstopnic na 1200.

Sinead O
Sinead O'Connor  Foto: vir: Dallas records

ZAGREB > Na obrobju Dublina rojena Sinead O'Connor je sredi 80. let veljala za enega največjih talentov glasbene industrije. Z glasbo se je začela ukvarjati, ko jo je kot najstnico odkril bobnar priljubljenega irskega benda In Tua Nua, za katerega je prispevala besedilo za uspešnico Take My Hand. Nekaj časa je tudi pela in igrala kitaro na mestnih ulicah.

S prvencem The Lion and the Cobra leta 1987 je očarala kritike, ki so ji priznavali ekspresiven glas in kompleksnost skladb. Med svoje vplive je prištevala imena, kot so Bob Dylan, David Bowie, Bob Marley in The Pretenders. Plošča je dosegla pol milijona prodanih izvodov in dobila platinast naziv.

Podobno je bilo tudi z drugim albumom I Do Not Want What I Haven't Got iz leta 1990. Revija NME ga je razglasila za drugi najboljši album leta, Sinead O'Connor pa je bila poleg glasu in pesmi opažena tudi s svojo pojavnostjo: obrito glavo, pogosto jeznim izrazom in nenavadnimi oblačili.

S te plošče prihaja tudi njen najbolj znani singl - obdelava Princeove pesmi Nothing Compares 2 U, ki velja za eno največjih radijskih uspešnic vseh časov.

Zatem je danes 53-letna pevka posnela še osem plošč, zadnjo, I'm Not Bossy, I'm the Boss, leta 2014. Poskrbela pa je tudi za vrsto škandalov in protislovij. Javnost je prvič šokirala, ko je v televizijski oddaji Saturday Night Live leta 1992 raztrgala fotografijo papeža Janeza Pavla II. zaradi pedofilije v katoliški cerkvi.

Posvetila se je v duhovnico, izražala svoja stališča glede organizirane vere, ženskih pravic, vojne in zlorab otrok, nazadnje pa je presenetila lani, ko je razkrila, da se je spreobrnila v islam in spremenila ime. Kljub kontroverznosti je na glasbenem področju sodelovala s številnimi umetniki, prispevala glasbo za filme in nastopila na mnogih dobrodelnih koncertih.


Najbolj brano