Shod neofašistov in protifašistov 3. novembra v Trstu

Shod neofašističnega gibanja CasaPound in protifašistični shod naj bi 3. novembra v Trstu potekala približno sočasno, in sicer popoldne, točnih urnikov in tras pa uradno še niso določili, ker so še vedno predmet obojestranskih pogajanj s Prefekturo.

Shod neofašističnega gibanja CasaPound in protifašistični shod 
naj bi 3. novembra v Trstu potekala približno sočasno. Foto: Andraž Gombač
Shod neofašističnega gibanja CasaPound in protifašistični shod naj bi 3. novembra v Trstu potekala približno sočasno. Foto: Andraž Gombač

TRST > Prefektinja Annapaola Porzio je v ponedeljek na dveh sestankih najprej sprejela delegacijo organizacij, ki se zavzemajo za prepoved zborovanja gibanja CasaPound, nato pa še delegacijo organizatorjev protifašističnega sprevoda, piše Primorski dnevnik.

Shod skrajno desničarskega gibanja je napovedan za dan tržaškega zavetnika sv. Justa, ob stoletnici prihoda italijanskih oblasti v Trst ob koncu prve svetovne vojne. Istega dne bo tudi protifašistična demonstracija, dan kasneje, 4. novembra, pa bo mesto obiskal italijanski predsednik republike Sergio Mattarella. Iz sestankov izhaja, da shoda neofašističnega gibanja se ne da prepovedati, pristojni organi pa lahko zagotovijo, da se ta demonstracija ne približa nekaterim občutljivim točkam, ki imajo določen zgodovinski pomen.

Prefektinja je po pisanju časnika pojasnila, da za prepoved ni pravne podlage, saj je gibanje CasaPound med drugim sodelovalo na zadnjih parlamentarnih volitvah. Prefektura pa bo v dogovoru s Kvesturo in Občino Trst omejila traso sprevoda in demonstrantom tako preprečila morebitne provokacije. “Na zahtevo delegacije se sprevod ne bo približal Rižarni, Narodnemu domu v Ul. Filzi in spomeniku bazoviškim junakom,” piše v sporočilu za javnost organizacij, ki so se udeležile prvega sestanka. Delegacija je prefektinjo obenem prosila, naj pristojni organi poostrijo nadzor in preprečijo morebitne kršitve zakonov ter ustave, kot so rimski pozdravi, geste in vzklikanja.


Najbolj brano