Senatorka Rojc zaradi žalitev na facebooku napoveduje ovadbe

Slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc, ki je bila na Facebooku v komentarju pod svojo objavo deležna žalitev, napoveduje ovadbo avtorja žaljivega komentarja. Solidarnost je Rojčevi danes izrazila Slovenska kulturno-gospodarske zveza (SKGZ), ki je ostro obsodila verbalno nasilje in sovražni govor na družbenih omrežjih.

Tatjana Rojc Foto: Nebojsa Tejic/STA
Tatjana Rojc Foto: Nebojsa Tejic/STA

TRST > V komentarju pod objavo Tatjane Rojc na facebooku, s katero je senatorka javnost seznanjala o svojem delu na terenu in ki jo je nekdo delil v skupini Slovenci v Italiji, je po poročanju Primorskega dnevnika uporabnik Ivan Godnič zapisal: “To izdajalko bi bilo treba ostrič na balin, kot so po vojni strigli putane, ki so se udinjale fašistom!!!”

Komentar je bil kasneje izbrisan.

Rojčeva je danes potrdila, da bo v četrtek svojemu odvetniku poverila, naj ovadi avtorja žaljivega komentarja, ob njem pa še upravitelja skupine na facebooku, v kateri je bil komentar objavljen. Ni namreč prvič, da se v tej skupini pojavljajo žalitve, tokrat so šle zadeve čez mejo, je opozorila.

Mnenja so lahko različna in jih je mogoče soočiti, vendar tovrstne žalitve niso primeren način za izražanje nestrinjanja, je poudarila in opozorila: “Kritika je eno, žalitve in prostaškost pa nekaj popolnoma drugega.” “Sem zagovornica osebne svobode, vendar se svoboda drugega konča tam, kjer se začne moja svoboda. Tu sem zelo stroga, tokrat so šle zadeve čez mejo,” je opozorila senatorka.

Senatorka meni, da je s svojim delom dovolj jasno povedala in pokazala, kje stoji, kje je zasidrana in katere so njene vrednote. Kot je dodala, ne ve, kdo je oseba, ki je zapisala žalitev, a če gre za tistega, za katerega se izdaja, je po njenem zadeva še bolj grozljiva. “Človek, ki živi od umetnosti, bi moral imeti zavest omikanega vedenja,” je še dejala.

Solidarnost je Rojčevi danes izrazila Slovenska kulturno-gospodarske zveza (SKGZ), krovna organizacija slovenske avtohtone narodne skupnosti v Italiji. Javno obrekovanje je kaznivo dejanje, verbalno nasilje in sovražni govor na družbenih omrežjih pa predstavljata oteževalno okoliščino, ki ju krovna organizacija jasno in ostro obsoja, so sporočili s SKGZ.


Najbolj brano