Salvinijev odlok ogroža približno 150 delovnih mest

Sistem sprejemanja beguncev, ki so ga v Trstu s trudom vzpostavili v zadnjih desetletjih in je mednarodno zaslovel zaradi zglednega prizadevanja za integracijo prosilcev za azil v lokalno družbeno tkivo, je v nevarnosti.

Matteo Salvini Foto: EU 2017 - European Parliament
Matteo Salvini Foto: EU 2017 - European Parliament

TRST > To pa je le ena izmed posledic tako imenovanega Salvinijevega odloka o varnosti in priseljevanju (ime nosi po italijanskem notranjem ministru Matteu Salviniju) opozarja Skupščina delavcev in delavk v sistemu sprejemanja. Skupščina je nastala v minulem mesecu, da bi opozorila na razdiralne učinke odloka o varnosti, sta povedali predstavnici Sabina Borsoi in Ornella Ordituro ter poudarili, da gre za neodvisno organizacijo, ki ni povezana z nobeno stranko ali sindikatom.

Prvi javni dogodek skupščine bo jutrišnja demonstracija, ki jo pripravljajo ob 15.30 na Velikem trgu pred tržaško prefekturo. Zastave političnih strank niso dobrodošle. “Bližajo se namreč evropske volitve in ne želimo, da bi nas kdo instrumentaliziral,” je povedala Sabina Borsoi.

Predstavnici skupščine sta se dotaknili tudi nedavno objavljene razpisne dokumentacije za upravljanje storitev sprejemanja prosilcev za azil, iz katere je razvidno, da bodo raznovrstni programi za integracijo prosilcev za azil, pri katerih sodelujejo tudi člani skupščine, močno okrnjeni ali celo povsem ukinjeni.

Zmanjšanje stroškov za sprejemanje pa ne bo vplivalo negativno le na prosilce za azil. Ukrep bo neposredno prizadel tudi približno 150 zaposlenih v različnih organizacijah, ki skrbijo za sprejemanje prosilcev za azil. V teh je trenutno zaposlenih več kot 250 oseb z zelo nizko povprečno starostjo; med temi je delež žensk več kot 50-odstoten, veliko jih ima družine in otroke. Ukrep bo vplival tudi na zagotavljanje strokovne pomoči. V sistemu sprejemanja namreč delujejo raznovrstni poklicni profili, ki varovancem ponujajo pravno, psihološko pomoč in še marsikaj.

Gianfranco Schiavone, predsednik italijanskega solidarnostnega konzorcija ICS, ene izmed organizacij, ki v Trstu tvorijo mrežo sprejemanja beguncev, je za agencijo Dire pojasnil, da nova pravila financiranja ne prinašajo nobenega prihranka. Kar bodo odvzeli centrom za izredno pomoč (CAS), bodo namreč le preusmerili v centre za repatriacijo (CPR), ki pa nimajo stroškov za nastanitev, prevoz in izobraževanje.

Po novih pravilih bodo ti dnevno prejemali 32,15 evra za vsakega nastanjenega begunca, od katerih bodo 17 evrov namenili za stroške osebja.


Najbolj brano