Preiskava zaradi požarov na Krasu

Goriško tožilstvo je glede požarov na goriškem Krasu sprožilo sodni postopek proti neznancem in sicer zaradi namernega požiga. Pod drobnogledom se je po poročanju Primorskega dnevnika znašel zlasti požar pri Devetakih, ki se je razbesnel v sredo, 27. julija, ob robu državne ceste št. 55 in se razširil na pobočje Brestovca.

Goriško tožilstvo  želi s preiskavo  preveriti, ali se je pri  Devetakih  
požar razplamtel zaradi  namernega požiga.  Foto: Danijel Cek
Goriško tožilstvo želi s preiskavo preveriti, ali se je pri Devetakih požar razplamtel zaradi namernega požiga.  Foto: Danijel Cek

GORICA > Naslednji dan se je ogenj bliskovito širil in se zelo približal hišam, zaradi česar je bila odrejena evakuacija prebivalcev Vrha, Devetakov, Vižintinov in Poljan, medtem ko so bili v Gabrjah v pripravljenosti.

Prvi požar, ki se je vnel v torek, 19. julija, pri Sabličih, pa naj ne bi bil nameren. Tudi po pregledu satelitskih posnetkov so ugotovili, da so se plameni razplamteli, potem ko je po železnici peljalo mimo nekaj vlakov. Preiskovalci sumijo, da je do vžiga prišlo zaradi isker, ki jih je povzročilo zaviranje vagonov.

Forenziki so analizirali tudi nekatere izmed steklenic, ki so jih našli nedaleč od pogorišča drugega požara. Podrobne tehnične analize niso pokazale, da bi lahko šlo za morebiten namerni požig. Tožilstvo je sprožilo postopek, saj želijo ugotoviti, kako je prišlo do obsežnih požarov, ki so povzročili veliko škodo v naravnem okolju, oziroma ali do njih res prišlo zaradi namernega požiga.


Najbolj brano