Predstavnik zamejskega društva Pahorju izrazil nestrinjanje s polaganjem vencev v Bazovici

Predstavnik tržaškega društva Edinost Samo Pahor je danes predsedniku republike Borutu Pahorju izrazil nestrinjanje s skupno odločitvijo predsednikov Slovenije in Italije, da 13. julija pred slovesnostjo ob stoti obletnici požiga Narodnega doma v Trstu položita venca k spomeniku bazoviškim junakom in obeležju na bazoviški fojbi.

Samo Pahor iz tržaškega društva Edinost  je predsedniku republike 
Borutu Pahorju izrazil nestrinjanje s polaganjem vencev v Bazovici. Foto: STA
Samo Pahor iz tržaškega društva Edinost je predsedniku republike Borutu Pahorju izrazil nestrinjanje s polaganjem vencev v Bazovici. Foto: STA

LJUBLJANA > Kot so sporočili iz predsedniške palače, je predsednik republike Samu Pahorju v pogovoru izrazil razumevanje ob vznemirjenju, s katerim so skupno odločitev slovenskega predsednika Boruta Pahorja in njegovega italijanskega kolega Sergia Mattarelle sprejeli na slovenski in na italijanski strani.

"To, da bomo Slovenci po sto letih od požiga prejeli v last Narodni dom, da ga bo italijanska država predala slovenski skupnosti v Trstu, je zgodovinski dogodek," dejal predsednik Pahor. Poudaril je, da dogodek že nekaj let skupaj z Mattarello snujeta zelo skrbno in z vso potrebno občutljivostjo.

Bazovica je simbolen kraj bolečine obeh narodov, je dejal Pahor, zato želita z Mattarello s tem skupnim dejanjem v evropskem duhu sprave in ob medsebojnem spoštovanju odpreti novo poglavje skupne prihodnosti. Za oba naroda in njuno prihodnost je simbolno pomembno, da obe obeležji prvič obiščeta oba predsednika, so poudarili v sporočilu za javnost iz urada predsednika republike.

Pahor in Mattarella si prizadevata, da bi njuno visoko civilizacijsko dejanje odprlo novo poglavje v odnosih med Slovenci in Italijani, zato je izjemnega pomena, da se bo ta simbolna gesta zgodila ob robu tako pomembnega dogodka, kot je vrnitev tržaškega Narodnega doma slovenski narodni skupnosti stoletje od njegovega požiga, so še dodali v predsedniški palači.


Najbolj brano