Počastili spomin na bazoviške junake

V Bazovici s tradicionalno komemoracijo počastili spomin na bazoviške junake (Ferda Bidovca, Franja Marušiča, Alojza Valenčiča in Zvonimirja Miloša).

 Foto: Damjan Balbi
Foto: Damjan Balbi

BAZOVICA > Te člane tajne antifašistične organizacije Borba so na podlagi sodbe italijanskega fašističnega posebnega sodišča na gmajni pri Bazovici ustrelili 6. septembra 1930.

Proslavo sta povezovala igralca Slovenskega stalnega gledališča Primož Forte in Nikla Petruška Panizon, ob ministrici za Slovence v zamejstvu in po svetu Heleni Jaklitsch pa sta zbrne nagovorila toskanski senator in predsednik parlamentarne komisije za ustavna vprašanja Dario Parrini in profesor ter pisatelj Boris Pangerc. “Biti Slovenec nikoli ni bilo lahko. Bazoviški junaki so začrtali prve korake v smeri boja proti totalitarnim režimom,” je prisotne nagovorila Jaklitscheva. “Drža slovenske politike, ki nacizem enači s komunizmom, pri čemer pozablja na grozodejstva fašizma, meče senco na ta spomenik,” pa je izpostavil Pangerc in mlade pozval, naj presežejo stare zdrahe in napišejo novo svetlo stran slovenske zgodovine. Martin Poljsak, Primorski dnevnik


Najbolj brano