Petrol zaključil prevzem hrvaškega trgovca z naftnimi derivati Crodux

Petrol je po izpolnitvi odložnih pogojev zaključil nakup 100-odstotnega deleža v hrvaški družbi Crodux Derivati Dva. Za nakup je odštel 191,7 milijona evrov, prevzel pa bo tudi 19,2 milijona evrov finančnega dolga do bank. Skupina Petrol s tem nakupom utrjuje položaj drugega največjega ponudnika proizvodov iz nafte na Hrvaškem, so poudarili.

Petrol je zaključil prevzem hrvaškega trgovca z naftnimi derivati 
Crodux. Združeno podjetje bo drugi največji ponudnik proizvodov 
iz nafte na Hrvaškem. Foto: STA
Petrol je zaključil prevzem hrvaškega trgovca z naftnimi derivati Crodux. Združeno podjetje bo drugi največji ponudnik proizvodov iz nafte na Hrvaškem. Foto: STA

LJUBLJANA > Zaključku transakcije sledi integracija družbe Crodux Derivati Dva v skupino Petrol, ki ji bo sledila združitev prevzete družbe z zagrebško družbo Petrol, kar bo predvidoma zaključeno do konca leta 2022, so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Petrola.

Združeno podjetje bo drugi največji ponudnik proizvodov iz nafte na Hrvaškem

Crodux Derivati Dva do združitve s Petrolom ostaja samostojna gospodarska družba. Združeno podjetje bo drugi največji ponudnik proizvodov iz nafte na Hrvaškem, skupni prihodki od prodaje (s trošarinami) zagrebške družbe Petrol in Croduxa Derivatov Dva bi za leto 2020 znašali okoli eno milijardo evrov, kar bi ga uvrščalo med največja podjetja na Hrvaškem.

Petrol bo tako na hrvaškem trgu zaenkrat nastopal z obema močnima, prepoznavnima blagovnima znamkama.

"Prevzem družbe Crodux Derivati Dva je največja akvizicija družbe Petrol v zadnjih desetih letih in pomeni največje enkratno povečanje prodajnih mest v celotni zgodovini skupine Petrol. S tem prevzemom bo skupina Petrol pridobila 93 novih prodajnih mest," so poudarili.

S skupno 204 prodajnimi mesti bo tržni delež skupine Petrol na Hrvaškem zrasel s 13 na 23 odstotkov. V regiji jugovzhodne Evrope bo imela skupina Petrol tako 594 prodajnih mest. Ocenjen bruto dobiček iz poslovanja (EBITDA) družbe Crodux Derivati Dva za letošnje leto je 37 milijonov evrov.

"Danes je za Petrol izjemno pomemben dan," je poudarila predsednica uprave Petrola Nada Drobne Popović in dodala: "S povezovanjem dveh močnih znamk bomo strankam, pa tudi zaposlenim in delničarjem, ponudili najboljše obeh svetov in kot vodilni partner v energetski tranziciji še naprej gradili v prihodnost usmerjen ekosistem trajnostnih, predvsem pa sodobnih in digitaliziranih storitev."

Tako po njenih besedah načrtujejo prenos dobrih praks, s čimer želijo do leta 2025 postati vodilni ponudnik goriv in trajnostnih energetskih rešitev na Hrvaškem. "Ta je z današnjim prevzemom namreč postala naš drugi dom," je dodala.

Zmogljivosti preusmerjajo v energetsko tranzicijo

Petrol po njenih navedbah z osredotočenostjo v osnovno dejavnost v strateškem obdobju do leta 2025 ohranja svojo konkurenčnost, hkrati pa preusmerja svoje zmogljivosti v energetsko tranzicijo. Segment prodaje proizvodov iz nafte in trgovskega blaga, ki predstavlja največji del EBITDA skupine Petrol, ima v naslednjih letih še vedno potencial rasti, predvsem v širši regiji jugovzhodne Evrope in kot tak omogoča večanje investicij v obnovljive vire energije za zeleno prihodnost.

"Skladno s strategijo skupine Petrol 2021-2025 bomo na hrvaškem trgu preko prodajne mreže širili portfelj strank na področju energentov in storitev energetske tranzicije ter hkrati investirali v proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov," je še dodala Drobne Popovićeva.

"S Petrolom nas povezujejo enake vrednote in usmerjenost v zagotavljanje vrhunskih proizvodov in storitev za naše stranke, zato sem prepričan, da bo tudi združeno podjetje uspešno poslovalo," pa je dejal lastnik in ustanovitelj družbe Crodux Derivati Dva Ivan Čermak. Crodux Derivati Dva po njegovih pojasnilih sodi med najpomembnejše prodajalce proizvodov iz nafte na hrvaškem trgu. V osmih letih so za skoraj polovico povečali maloprodajno mrežo sodobnih bencinskih servisov.

Nakup in refinanciranje prevzetih dolgov je financiran z mednarodnim sindiciranim posojilom v višini 200 milijonov evrov, ki ga je organizirala banka NLB skupaj s Privredno Banko Zagreb.


Najbolj brano