Okusov ne manjka, tako in drugače

Menda največjemu festivalu z jedačo in pijačo v Furlaniji, Okusom ob meji, bodo organizatorji najbrž tudi letos pripisali kak novi rekord. Pritegnil naj bi namreč več sto tisoč obiskovalcev.

Po gneči med stojnicami sodeč, se bodo organizatorji Okusov najbrž tudi letos pohvalili z rekordnim 
obiskom ... Foto: Ambrož Sardoč
Po gneči med stojnicami sodeč, se bodo organizatorji Okusov najbrž tudi letos pohvalili z rekordnim obiskom ... Foto: Ambrož Sardoč

GORICA > Že na prvi večer festivala je ponudnike dobrot, ki izvirajo iz več kot 50 držav z vseh celin, zadovoljil obisk na 413 stojnicah, razporejenih po vsem starem jedru Gorice. In čeprav je v soboto dopoldne deževalo in se je festivalu slabo pisalo, je popoldne na mesto celo posijalo sonce.

Današnji dan pa je bil naravnost poletni. Kdor je hotel razumeti, kako velika je goriška kulinarična prireditev, se je lahko o tem najbolje prepričal okoli poldneva na krožišču nad avtocesto pri Štandrežu. Na vedno pretočnem rondoju je tedaj nastal zastoj z vrsto po cesti proti Mirnu in Trstu.

Ni kaj: kadar se ponudi dobro jesti in piti, to pač privabi ljudi. Tako kupce, kakor le 'firbce'. Organizatorji goriške prireditve sicer ponudbi vsako leto res nekaj dodajo, letos so bile novost jedi iz Afrike. A je več kot očitno, da pridejo ljudje, pretežno Italijani, okušati predvsem mesne jedi. In zato se ni čuditi, da je “balkanska vas”, kot so na festivalu nadeli ime stojnicam s hrano, ki prihaja z območij južno od Kolpe, tako obširna. Srebrna kolajna v popularnosti pa gre najbrž kar sladicam: tudi letos je med temi šel dobro v promet kurtoš.

Kar Okusom manjka, pa je drugi del fraze, ki jo Italijani radi izrečejo, ko pridejo k nam na obed. Vprašajo, kje je moč jesti dobro in poceni. Jedi in pijača na festivalu sicer niso tako dragi, da si ne bi bilo mogoče česa privoščiti. Vendar če je oboje dobro, poceni ni.


Najbolj brano