Odkrili več kot 18 neprijavljenih milijonov

Kdor vstopa v Italijo ali odhaja iz nje, ima lahko pri sebi največ 10.000 evrov gotovine. V zadnjih petih letih so goriški finančni stražniki obravnavali 625 primerov, ko so potniki kršili to določilo. Pri pregledovanju vozil in prtljage so jim pomagali tudi psi, izurjeni za odkrivanje denarja.

Število prenosov previsokih vsot čez mejo iz leta v leto narašča. Foto: Carinska uprava RS
Število prenosov previsokih vsot čez mejo iz leta v leto narašča. Foto: Carinska uprava RS

GORICA > Goriški finančni stražniki ugotavljajo, da je kršenje pravil glede vnosa ali iznosa gotovine v porastu. Če so v letu 2014 obravnavali 50 kršitev, so jih lani 156, v prvih osmih mesecih letos pa 73.

Rezultati niso naključni, poudarjajo, saj spremljajo prometne tokove in temu prilagajajo število patrulj in pregledov na terenu. Tako so v zadnjih petih letih odkrili 625 kršitev. Največ, 208, je bilo turistov, ki so se odpravili na pot z več kot 10.000 evri, 63 je bilo obiskovalcev igralnic, ki so se pogosto vozili v avtomobilih v lasti igralnic, 163 jih je s seboj prenašalo kupnino za nakup vozil ali izkupiček od prodaje, 90 je bilo trgovcev s tekstilom, 27 trgovcev s hrano, našteli pa so tudi 28 hišnih pomočnic, ki so svoje prihranke nosile v domače države.

10.000

evrov gotovine je dovoljeno prenašati čez mejo

In kje so skrivali denar? Pogosto v nogavicah, spodnjem perilu in podobno, v avtomobilih pa so uporabljali skrite kotičke. Da ni šlo za nevednost, dokazujejo vakuumski zavoji, v katere so lastniki “stisnili” bankovce in se skušali tudi na takšen način izogniti temu, da bi jih odkrili psi.

Najpogosteje so potnike pregledovali na območju nekdanjih mejnih prehodov Štandrež, Rdeča hiša, Solkan, Šempeter in Miren, pa tudi na cestninskih postajah Vileš in Lisert.

Skupna vsota denarja, ki so ga potniki nedovoljeno nosili čez mejo, presega 13 milijonov evrov, od česar je po končanih postopkih v italijansko državno blagajno kapnilo približno 2,1 milijona evrov. Obravnavali pa so tudi 927 sumljivih primerov, pri katerih vsota sicer ni presegala 10.000 evrov (v skupnem znesku več kot 5,6 milijona evrov).

S tovrstnimi ukrepi si finančna straža prizadeva za okrepitev nadzora nad čezmejnim pretokom gotovine. S preverjanjem izvora denarja pa tudi ugotavlja, ali je bil zaslužen legalno ali pa morebiti izvira iz kriminalnih dejavnosti in je čezmejni prenos le “orodje” za pranje umazanega denarja.


Najbolj brano