Obeta se lepa Barkolana

Ko smo včeraj popoldne poklicali v organizacijsko regato Barkolane, so nam prireditelji zagotovili, da imajo za jutrišnjo preizkušnjo prijavljenih 1600 jadrnic.

 Foto: Jaka Jeraša
Foto: Jaka Jeraša

TRST > Vsekakor je po lanskoletni odpovedi regate zaradi slabega vremena in posredno tudi koronskih razmer tokrat za najbolj množično jadralno regato na svetu s skupinskim startom vse nared. Prireditelji so v zadnjih dneh pripravili številne vzporedne prireditve, katerih krona bo jutrišnji start ob 10.30. V Tržaškem zalivu so že izpeljali nekatere jadralne prireditve, ena večjih tekmovalnih bo tudi današnja regata Go to Barcolana from Slovenia, na kateri na poti iz Pirana do Trsta pričakujejo približno 200 jadrnic.

Čeprav so zaradi močne burje, ki je v sunkih presegala 100 kilometrov na uro, včeraj popoldne spet zaprli naselje Barkolana na Velikem trgu in nabrežju, vremenoslovci številnim udeležencem obetajo lepo nedeljsko regato. Jutri bo namreč povečini pretežno jasno vreme z morebitno zmerno oblačnostjo. Hladneje bo, pihala pa bo v glavnem šibka ali kvečjemu občasno še zmerna burja, ki pa naj bi že slabela. Če se bodo napovedi uresničile, ni izključeno, da se obeta ena hitrejših regat v več kot polstoletni zgodovini Barkolane.


Najbolj brano