Nomago širi poslovanje na italijanskem trgu

Ponudnik prevozov Nomago je v soboto v Vidmu predal nov avtobus italijanskemu nogometnemu prvoligašu Udinese Calcio, s katerim sodeluje že od leta 2009. Partnerstvo podaljšujejo do leta 2025, Nomago pa tudi sicer krepi svojo prisotnost in širi poslovanje na italijanskem trgu.

Nomago bo do leta 2025 skrbel za prevoze  italijanskega nogometnega prvoligaša Udinese Calcio. Foto: Nomago
Nomago bo do leta 2025 skrbel za prevoze italijanskega nogometnega prvoligaša Udinese Calcio. Foto: Nomago

VIDEM > Nov avtobus proizvajalca Setra, ki ga bo uporabljala članska ekipa videmskega prvoligaša, je eden izmed tehnološko najbolj naprednih in varnih na trgu. Odslej bo članski ekipi in mladinskemu pogonu Udinese Calcio v vsakem trenutku na razpolago do pet avtobusov Nomaga.

“Nogometni klub Udinese Calcio je bil ena naših prvih večjih strank po vstopu na italijanski trg, z njim pa kot uradni prevoznik uspešno sodelujemo že desetletje. Podpis pogodbe do leta 2025 kaže našo jasno namero, da je Italija za Nomago strateškega pomena, obenem pa tudi zavezo, da na italijanskem trgu ostajamo dolgoročno,” je ob predaji novega avtobusa članski ekipi povedal Sandi Brataševec, glavni izvršni direktor družbe Nomago.

99 milijonov evrov bruto prihodkov je v letu 2019 ustvarila skupina Nomago 6 milijonov evrov je lani vložila v vozni park

Ob sobotni predaji novega avtobusa v Vidmu je Brataševec predstavil tudi dosedanje poslovanje in dolgoročne načrte v Italiji, ki je eden izmed strateških trgov Nomaga.

Možnosti za nove prevzeme v Italiji

“Skupina Nomago je v letu 2019 ustvarila okoli 99 milijonov evrov bruto prihodkov. Konec lanskega decembra smo imeli že več kot 1100 zaposlenih, od katerih jih je bilo dobrih deset odstotkov v Italiji, kjer imamo tudi pomemben del našega voznega parka, ki v celoti šteje že več kot 700 avtobusov,” je še pojasnil Brataševec. Družba Alibus International iz Pordenona, ki jo je Nomago prevzel v letu 2018, je lani v svoj vozni park investirala več kot dva milijona evrov, skupina Nomago pa več kot šest milijonov evrov.

1100 zaposlenih je v skupini Nomago 700 avtobusov šteje vozni park

Danes je Nomago na italijanskem trgu prisoten tudi z občasnimi prevozi, prevozi šolskih otrok, prevozi, povezanimi z letalsko bazo Aviano, storitvijo Nomago InterCity in prevozi potnikov s potniških ladij iz Benetk in Trsta, prav tako pa preučujejo tudi številne možnosti za nove prevzeme na italijanskem trgu, saj si želijo poslovanje razširiti zlasti na štirih področjih, kjer vidijo velik potencial.

Aktivni na več segmentih prevoza

Prvi segment so občasni prevozi, kjer so na ravni skupine pred kratkim nadgradili sistem za spremljanje vozil. Drugi segment so šolski prevozi. Z občinami Sacile, Brugnera, Salgareda in Spresiano so podpisali tri- oziroma štiriletne pogodbe in že kupili devet novih minibusov. Tretji segment je italijanski javni potniški promet, v katerega se želijo prav tako aktivno vključiti, zainteresirani pa so tudi za sodelovanje pri lokalnih linijah, kjer na primer s podjetjem APT Gorizia že od leta 2002 sodelujejo pri mednarodni mestni liniji Gorica-Nova Gorica. Četrta veja je turizem, kjer že imajo veljavno licenco za opravljanje turistične dejavnosti na italijanskem trgu.

“Pomemben fokus v naslednjih štirih letih bo tudi razvoj in nadaljnja širitev mreže mednarodnih prevozov Nomago InterCity, v katero sta že vključena Benetke in Trst, v prihodnje pa želimo vključiti tudi Videm, Verono in nekatera druga večja italijanska mesta,” je še povedal Brataševec.


Najbolj brano