Niti pašta danes v Italiji ni imuna na fašizem

Znana italijanska tovarna testenin La Molisana je poskrbela za precej zgražanja v italijanski javnosti. Na njihovi spletni strani so se namreč pojavila fašistično obarvana poimenovanja in opisi njihovih testenin.

Eno od spornih poimenovanj testenin La Molisana
Eno od spornih poimenovanj testenin La Molisana 

ITALIJA > “Kako drugače interpretirati opise testenin Abissine rigate in Tripoline, v katerih je že iz imen očitno sklicevanje na italijansko kolonialistično preteklost, v opisu izdelkov pa je bilo, dokler tekstov niso popravili, mogoče prebrati, da so prve 'di sicuro sapore littorio,' torej liktorskega oziroma fašističnega okusa, že samo ime druge omenjene oblike testenin pa da 'prikliče daljne, eksotične kraje in ima kolonialističen okus,'” je poročal Primorski dnevnik. Do kopije izbrisanih opisov je sicer mogoče dostopati s pomočjo spletnega orodja WaybackMachine (web.archive.org).

Vodja marketinga za podjetje La Molisana Rossella Ferro iz družine, ki je od leta 1972 lastnica tovarne testenin, je v zvezi s tem dejala, da proizvajanje vrst testenin, ki so nastale v 30. letih prejšnjega stoletja, torej v času fašizma, nima nikakršnega namena proslavljanja. Krivdo pa je sicer po pisanju časnika prevalila na agencijo, ki so ji zaupali nalogo oblikovanja tekstov, za katere trdi, da jih podjetje pred objavo ni pregledalo. “To je bila naša edina napaka,” je dejala.


Najbolj brano