Neofašistični CasaPound ob dnevu spomina s plakati po vsej Italiji

Italijansko neofašistično gibanje CasaPound je ponoči ob dnevu spomina na žrtve fojb v več kot sto krajih po Italiji in deželi Furlanija-Julijska krajina izobesilo transparente z napisom: “Titovi partizani, zločinci in morilci”. Na ministrstvu za zunanje zadeve so to označili za mazaško akcijo in zahtevali ukrepanje italijanskih oblasti.

Transparent na stavbi Prosvetnega doma na Opčinah. Foto: FOTODAMJ@N
Transparent na stavbi Prosvetnega doma na Opčinah. Foto: FOTODAMJ@N

VIDEM, BOLJUNEC, OPČINE, LJUBLJANA > Transparente, na katerem je tudi logotip gibanja, so ponoči med drugim nalepili na pročelji Prosvetnega doma na Opčinah in občinskega gledališča Franceta Prešerna v Boljuncu, opazili pa so jih tudi na avtobusni postaji v Miljah ter drugje po deželi in po državi, poroča Primorski dnevnik.

Iz CasaPounda so po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa ob tem sporočili, da “so v zadnjih letih zaznali naraščanje pobud nostalgičnih združenj za zgodovinski revizionizem dogodkov v Furlaniji-Julijski krajini, Istri in Dalmaciji po letu 1943”. Ansa poroča, da so transparente izobesili po več kot sto krajih po vsej Italiji.

MZZ dejanje označilo za “mazaško akcijo”

Slovenska senatorka v Rimu Tatjana Rojc je obsodila dejanja gibanja. “Gre za nov primer blatenja slovenske skupnosti, ki je dodatek k zaskrbljujoči prisotnosti CasaPounda, ki skrivaj dviguje glavo, vedno z nasilnim izražanjem in škodovanjem sobivanju,” je povedala po poročanju Anse.

Na MZZ pa so to označili za “mazaško akcijo”. “Neofašistična organizacija CasaPound z današnjo mazaško akcijo po slovenskih vaseh znova izkazuje svojo nestrpnost do Slovencev in do trpljenja slovenskega naroda pod fašizmom. Ta organizacija, ki je podobno akcijo izvedla tudi decembra lani, si zasluži obsodbo demokratičnih oblasti svobodne Evrope. Pričakujemo, da se bodo na dejanja organizacije CasaPound odzvale tudi italijanske oblasti in ukrepale v skladu s svojimi pristojnostmi,” so zapisali.

Dodali so, da v Sloveniji spoštujejo današnji dan spomina, ko se v Italiji spominjajo žrtev fojb. “Enako spoštovanje pričakujemo tudi do slovenskih in drugih žrtev upora proti okupatorskemu fašizmu, še posebej civilnih žrtev, ki so množično umirale v italijanskih koncentracijskih taboriščih,” so zapisali.

“K temu spoštovanju, ki mora biti vzajemno, prav gotovo ne prispeva dejstvo, da se v Trstu pod okriljem lokalnih oblasti organizira vrsta posvetov, med katerimi se v enem že v naslovu zaničljivo govori o 'lažnem samopomilovanju Slovencev',” so dodali. “Na drugem posvetu pa gostujoči predavatelji celo razlagajo, da so si Slovenci leta 1920 sami požgali Narodni dom. Zanikovanja trpljenja Slovencev in izkrivljanja zgodovine ne moremo in ne bomo dopustili,” so poudarili na ministrstvu.

“Zadnje stoletje je bilo do obeh narodov še posebej kruto, zato je še toliko bolj pomembno, da si zagotovimo mirno prihodnost v dobrem sosedstvu in sodelovanju. Prvi pogoj za to pa je, da spoštujemo spomine in žrtve na obeh straneh in spoštujemo zgodovinska dejstva. V tej luči za nas ostaja ključno skupno poročilo slovenskih in italijanskih zgodovinarjev iz leta 2000, z naslovom Slovensko-italijanski odnosi 1880-1956,” so še dodali.

Gibanje CasaPound je ponoči pustilo svoj pečat tudi na stavbi občinskega gledališča Franceta Prešerna v Boljuncu (Foto: Facebook)

Mazaško akcijo CasaPound so ostro obsodili tudi v krovni organizaciji Slovencev v Italiji Svet slovenskih organizacij (SSO). “Na dan, ko bi bilo potrebno tragedijo fojb in celotnega zgodovinskega konteksta, v katerega ta tragedija spada, obeležiti v duhu medsebojnega spoštovanja in sodelovanja, je fašistično dejanje proti slovenskim domovom huda klofuta demokratičnim vrednotam in človekovim svoboščin, na katerih gradimo prihodnost tega prostora,” so poudarili.

Hkrati so pozvali italijanske oblasti, naj preiščejo in primerno kaznujejo krivce. “Čas je, da se takemu početju s strani organizacije Casapound naredi konec enkrat za zmeraj,” so ogorčeni v SSO.

V skupni izjavi z drugo krovno organizacijo, Slovensko kulturno-gospodarsko zvezo (SKGZ), so v odzivu na te “fašistične mazaške akcije” poudarili, da ima “izkrivljanje zgodovine, vzročnosti in posledičnosti dejstev” jasen namen, “da Slovence postavlja na zatožno klop”. Ob tem se namensko spregleduje fašistično zatiranje, škodo in trpljenje, ki smo ga Slovenci utrpeli še zlasti v obdobju med letoma 1920 in 1945, poudarjajo.

Opozorili so, da so v njihovi “neizbrisni zgodovinski zavesti plameni Narodnega doma, pogorišča knjižnic in kulturnih domov, prepovedana slovenska beseda v javnem življenju in v šolskih klopeh, nasilno preimenovanje krajevnih imen, potujčevanje imenih in priimkov, razseljenost slovenskih javnih uslužbencev, eksodus slovenskih družin pred italijanskim nasiljem, umori posebnih fašističnih sodišč, fašistična taborišča Rab, Gonars, Monigo, Visco, požgane vasi, konfinacije, smrti v zaporih, usmrtitve talcev”.

“Ne bomo dopustili, da se vse to četrtstoletno gorje spregleda in zanika,” poudarjajo v SSO in SKGZ v skupni izjavi.

“Neizbrisno dejstvo je, da so v drugi svetovni vojni bili Slovenci žrtve, fašistična Italija pa agresor, ki je naš narod zapisala izničenju,” so še izpostavili in dodali, da bodo zaradi vsega tega od sodstva zahtevali preganjanje zadnje nočne akcije skrajnih desničarjev. Od predstavnikov oblasti, začenši s predsednikom Italije, pa kot državljani pričakujejo priznavanje zgodovinske resnice, ki jo zagovarja in prikazuje uradno zgodovinopisje v Poročilu slovensko-italijanske zgodovinske komisije.

Ukrepe na najvišji politični ravni zaradi “malikovanja fašistične ideologije, kot si ga je ponovno privoščilo gibanje CasaPound”, so zahtevali tudi v stranki SD. Mazaško akcijo CasaPound so označili za poizkus rehabilitacije fašizma, “ideologije, ki je milijonom ljudem po vsem svetu vzela življenje”, in za akcijo, ki je “ponovno dregnila v rane ljudi, prizadetih zaradi fašistične represije in njenega surovega nasilja”.

Odzvali so se tudi v Levici, kjer prav tako opozarjajo, da gre pri obeleževanju dneva spomina v Italiji za “dan rehabilitacije fašizma”. “Na podlagi prenapihnjenih in tendencioznih interpretacij zgodovine, ki jih krepi celo italijanski predsednik republike Mattarella, se ustvarja podlaga za vse bolj agresivno sovraštvo med narodoma,” je v izjavi opozoril poslanec Matej T. Vatovec.

V Italiji dan spomina na fojbe in eksodus Italijanov iz Istre, Reke in Dalmacije 10. februarja obeležujejo od leta 2005. Spominjajo se predvsem dogodkov po drugi svetovni vojni, ko so se morali Italijani na tem območju odločiti, ali bodo ostali v Jugoslaviji, ali pa bodo zapustili svoje rodne kraje. Ob tradicionalni slovesnosti v Bazovici so v Italiji pripravili še številne druge dogodke.


Najbolj brano