Roberto Dipiazza: “Narodni dom pripada Slovencem v Italiji”

Narodni dom pripada slovenski narodni skupnosti v Italiji. To določa zaščitni zakon in če ga namerava italijanska država vrniti Slovencem in pri tem bržkone preseliti univerzitetni oddelek za tolmače in prevajalce v občinsko stavbo v svetoivanskem parku, je tako prav. Tržaški župan Roberto Dipiazza poudarja, da namerava upoštevati in udejanjiti zakonske predpise.

Roberto Dipiazza
Roberto Dipiazza 

Predstavnika stranke Fratelli d'Italia Fabio Scoccimarro in Claudio Giacomelli sta pred dnevi izrazila ostro nasprotovanje vrnitvi Narodnega doma slovenski narodni skupnosti v Italiji. Kakšno je vaše stališče?

“Zakonodaja je jasna. Zaščitni zakon št. 38 iz leta 2001, ko je bil na čelu italijanske vlade Giuliano Amato, predsednik republike pa Carlo Azeglio Ciampi, je v 19. členu (v njem je govora o vračanju nepremičnin, op. nov.) zelo jasen. Če so nekateri mnenja, da slovenska manjšina nima pravice do vrnitve Narodnega doma, to ni moj problem. Zakon je zakon, treba ga je upoštevati in izvajati. Jaz sem tržaški župan in moja vloga je, da spoštujem in izvajam zakone.”

Roberto Dipiazza

tržaški župan

“Če so nekateri mnenja, da slovenska manjšina nima pravice do vrnitve Narodnega doma, to ni moj problem. Zakon je zakon, zakone pa je treba upoštevati in izvajati.”

Stranka Fratelli d'Italia je mnenja, da Narodni dom ni bil nikoli slovenski in je zagrozila, da bo zapustila desnosredinsko večino v tržaškem občinskem svetu, če bo župan podprl vrnitev, vsekakor pa ne namerava podpreti “zamenjave” s palačo Gregoretti 2, ki je v občinski lasti. Kako odgovarjate na to?

“Ponavljam, da sem tu, da izvajam zakonodajo. S tem vprašanjem se bo vsekakor ukvarjala država oziroma pristojno ministrstvo, večjih težav pa naj ne bi bilo. Spomnim naj, da se je ves postopek začel že z ministrom Angelinom Alfanom. To torej ni moj problem, kajti gre za državni zakon. Kar zadeva preselitev fakultete, to prav tako ni moj problem. Državni zakon je državni zakon. Kam se bo preselila tržaška univerza, je drugo vprašanje. Jaz sem vselej izvajal zakone. Prosim, da zapišete, da je moja kazenska evidenca po 20 letih še vedno brez madeža.”

Tržaški podžupan Paolo Polidori je napovedal, da bo občinski odbor sprejel sklep o ustanovitvi dneva osvoboditve mesta izpod jugoslovanske zasedbe, ki ga je pripravila Liga in ga bo predstavil župan. Kako to ocenjujete?

“To je drugo vprašanje, ki zadeva zgodovino. Trst je pred 75 leti preživel 40 ne ravno simpatičnih dni. Zato je prav, da se na te dogodke spomnimo in jih obeležimo, kot se to dogaja ob 25. aprilu ali 10. februarju, vsakdo s svojimi občutki in spomini. V spomin na 12. junij so vsekakor v spominskem parku pri Sv. Justu postavili spomenik že leta 2015 med Cosolinijevim županovanjem.”

Do tega sklepa prihaja le nekaj dni po novinarski konferenci stranke Fratelli d'Italia o vrnitvi Narodnega doma slovenski narodni skupnosti. Je to naključje?

“Da, da, absolutno. To je le golo naključje. Sklep čaka na odobritev že več kot mesec dni. Dvanajsti junij se bliža in ni bilo mogoče z njim odlašati, zato sem ga tudi podpisal. Skratka, na eni strani je zgodovina zmagovalcev, na drugi zgodovina poražencev. Počasi bomo našli vse rešitve. Upamo le, da bo tretje tisočletje prineslo dovolj miru za vse, saj je novi koronavirus že povzročil dovolj težav.”

ALJOŠA GAŠPERLIN, Primorski dnevnik


Najbolj brano