Nagrajena skrb za kulturno dediščino

V Križu so v soboto podelili priznanja Naša Slovenija za leto 2018, s katerimi gibanje Kultura-Natura nagrajuje prizadevanja posameznikov, društev in civilnih pobud za ohranjanje slovenske kulturne in naravne dediščine.

 Foto: Damjan Balbi
Foto: Damjan Balbi

KRIŽ > Priznanji za ohranjevanje slovenske kulturne dediščini sta prejela Nacetova hiša iz Puštala pri Škofi Loki in Center za upravljanje z dediščino živega srebra iz Idrije. Na področju raziskovanja dediščine so bili nagrajeni Muzej jaslic Brezje na Gorenjskem, Pomnik miru na Cerju in Zavod za ohranitev kulturne dediščine Nesseltal Koprivnik na Kočevskem. Nominacij je bilo osemnajst. V devetih letih je priznanja dobilo skoraj sto posameznikov, društev in ustanov iz matice in zamejstva.

Med posamezniki so priznanja včeraj v Križu dobili Vladimir Silič z Bleda, Dragica Sosič iz Dola pri Vogljah na Krasu, Zdravko Likar iz Kobarida ter koroški Slovenec Franc Kattnig. Za izobraževanje, usposabljanje in čezmejno ozaveščanje je priznanje prejela čezmejna delovna skupnost Karavanke iz Šentjanža v Rožu na Koroškem.

Dragica Sosič je aktivno sodelovala pri prenovi rojstne hiše Srečka Kosovela v Tomaju in skrbno skrbi zanjo kot za njene številne obiskovalce. Likar je bil kar 22 let načelnik Upravne enote Tolmin, vendar je ob tej zahtevni in na videz povsem uradniški službi počel mnoge druge stvari, zaradi katerih se je za vedno zapisal v spomin in srca ljudi tudi v Benečiji in Reziji. Likar velja za očeta Kobariškega muzeja in fundacije Poti miru v Posočju. Kattnig, ki je bil med prvimi maturanti novoustanovljene Slovenske gimnazije v Celovcu, kjer je bil aktivni član Koroške dijaške zveze, je leta 1981 prevzel vodenje Mohorjeve založbe v Celovcu in na vodilnem položaju ostal vse do upokojitve leta 2006. Prejemniki priznanj so dobili likovna dela akademskega slikarja Andreja Jemca.

Občinstvo, ki je napolnilo kriški Dom Alberta Sirka, sta nagovorila minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik, častni pokrovitelj prireditve, ki je pozval slovensko manjšino, naj drži skupaj in naj bolj zaupa mladim, ter Slavko Mežek, predsednik gibanja Kultura-Natura Slovenija. Predsednik Ribiškega muzeja Franko Cossutta je predstavil kriški muzej, ki je to priznanje dobil leto 2017.

SANDOR TENCE, Primorski dnevnik


Najbolj brano