Na Reki slovesno odprli Evropsko prestolnico kulture 2020

Na Reki so v soboto zvečer slovesno odprli Evropsko prestolnico kulture (EPK). Osrednja slovesnost je bila v reškem pristanišču z izvedbo modernistično glasbeno-scenskega dela Opera industrale. Slovesnosti ob otvoritvi EPK 2020 so se v soboto začele tudi v irskem mestu Galway.

Predstava Opera Industriale v reškem pristanišču ob 

  otvoritveni slovesnosti Foto: Pixabay
Predstava Opera Industriale v reškem pristanišču ob otvoritveni slovesnosti Foto: Pixabay

REKA, GALWAY > Na osrednjem odru v reškem pristanišču, ki je sicer močna identifikacijska točka mesta, je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina nastopilo 130 izvajalcev. Slovesnost si je kljub nalivu ogledalo več kot tisoč ljudi, med njimi številni turisti. Slogan EPK Reka 2020 je Pristanišče raznolikosti.

V največjem hrvaškem pristaniškem mestu je v soboto potekalo približno 70 dogodkov za vse okuse na več kot 30 lokacijah v mestu, od mestne tržnice in pristanišča do pop up nastopov pevskih zborov in igralcev na mestnih ulicah ter do večernih programov v barih in klubih.

Več kot 600 kulturno-umetniških dogodkov

Na Reki se bo v letu dni zvrstilo več kot 600 kulturno-umetniških dogodkov, organizatorji pričakujejo, da jo bo obiskalo več kot štiri milijone ljudi. V letu, ko Hrvaška prvič predseduje EU, je njeno največje pristanišče Reka prvo hrvaško mesto z nazivom evropske prestolnice kulture (EPK). Reka se v tej vlogi predstavlja kot “pristanišče raznolikosti” s pestrim programom, ki vključuje Titovo ladjo Galeb kot plavajoči muzej, profesorja Baltazarja in prvi rockovski bend robotov na svetu.

Na Irskem je v soboto otvoritvena slovesnost EPK potekala tako v Galwayu kot v celotnem okrožju. Otvoritvena slovesnost v Galwayu je bila poklon zgodbam iz preteklosti in elementom, ki so posebni za to mesto.

Program strukturiran okoli štirih keltskih praznikov

Program EPK Galway je sicer strukturiran okoli štirih keltskih praznikov, po katerih so poimenovali tudi trimesečja. To so Imbolc, Beltane, Lughnasa in Samhain.

Imbolc je povezan z boginjo domačega ognjišča Brigito. Na Irskem dan svete Brigite praznujejo 1. februarja, kar sovpada s pomladanskim festivalom Imbolc. Ta zaznamuje prehod zime v pomlad in ponazarja prihod novega življenja.


Najbolj brano