Na Reki deaktivirali letalsko bombo iz druge svetovne vojne

Na hrvaški Reki so v četrtek deaktivirali letalsko bombo, ki so jo našli v torek na gradbišču v soseski Kantrida. Kot je ob današnji predstavitvi podrobnosti povedala hrvaška policija, je bila 453 kilogramov težka bomba ena največjih, ki so jih doslej našli na območju Hrvaške. Gre za 141 centimetrov dolgo bombo britanske izdelave.

 Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

ZAGREB, REKA > Odstranitev letalske bombe z gradbišča je bila zahtevna in zapletena naloga z veliko negotovosti in nevarnosti eksplozije, je na današnji novinarski konferenci dejal načelnik primorsko-goranske policijske uprave Tomislav Dizdar. Bombo so s posebnim transportom prepeljali v hribe nedaleč od Reke in jo tam v četrtek popoldne tudi deaktivirali.

Zaradi odstranjevanja bombe so evakuirali prebivalce iz poslopij ob gradbišču. V tamkajšnji osnovni šoli pa niso imeli dopoldanskega pouka.

Če bi prišlo do eksplozije, bi bomba uničila vse objekte v krogu med 50 in 70 metrov

Bomba je imela 218 kilogramov močnega eksploziva, nevarnost slučajnega aktiviranja bombe je bila velika glede na dela na gradbišču, na katerem so morali med gradbenimi deli uporabljati tudi razstrelivo.

Če bi prišlo do eksplozije, bi bomba uničila vse objekte v krogu med 50 in 70 metrov, stekla pa bi se razbila na do 700 metrov oddaljenih zgradbah, je dejal vodja pirotehničnega oddelka reške policijske uprave Kruno Kaurić. Kot je dodal, bi se verjetno podrl tudi del železniške proge, ki je zgrajena nedaleč od gradbišča.

Po vojni so na zemljišču, na katerem je bila bomba, zgradili tovarno oblek

Domnevajo, da je letalska bomba padla na Reko v zadnjih dveh letih druge svetovne vojne, ko je bilo mesto pod nemško okupacijo. Gre za eno največjih letalskih bomb, ki so jih takrat uporabljali za uničevanje industrijskih poslopij, je še povedal Kaurić.

Po vojni so na zemljišču, na katerem je bila bomba, zgradili tovarno oblek RIO. Ob njem so tudi stanovanjski bloki in osnovna šola. Lani so začeli rušiti staro tovarno, na mestu katere zdaj gradijo trgovsko-stanovanjsko poslopje.


Najbolj brano