Na puljskih ulicah tisoč delavcev ladjedelnice

Čeprav so sindikati napovedovali, da bo današnja stavka v puljski ladjedelnici Uljanik potekala na območju ladjedelnice, se je približno tisoč delavcev samoiniciativno odločilo, da gredo na ulice, poroča Glas Istre.

 Foto: Youtube/Regional Express
Foto: Youtube/Regional Express

PULJ > Na puljskih ulicah je približno tisoč delavcev ladjedelnice Uljanik, v znak podpore pa so se jim pridružili tudi meščani, poroča Glas Istre.

Delavci so se najprej odpravili na Forum, kjer so s transparenti, na katerih piše “Uprava odidi”, “Uljanik je naš” in drugo, zahtevali odziv puljskega župana in predsednika stranke IDS Borisa Miletića, ki pa se, tako kot v petek, ni sestal z delavci. S Foruma so stavkajoči odšli proti Kandlerovi ulici in preko Giardina nazaj proti ladjedelnici. Na ulicah je bilo tudi veliko število policistov, poroča Glas Istre. V odboru za obrambo Uljanika so razočarani nad sindikati, ki so bili neodločeni, ali naj delavci gredo na ulice. “Sami smo se odpravili, ker smatramo, da je to zadnji trenutek, da si izborimo svoja delovna mesta in ne le eno plačo, ampak še vse ostale, za katere še zdaj ne vemo, ali sploh bodo. Do današnjega sestanka v Zagrebu ne pričakujem preveč, saj če bi se hotelo, bi se lahko že dosti prej, ampak pomembno je, da se bo našlo vsaj neko rešitev,” je za Glas Istre povedal član odbora za obrambo Uljanika Marko Alviž.

Zaposleni v puljskem Uljaniku in reški ladjedelnici 3. maj, torej v skupini Uljanik, ki so minulo sredo zaradi neizplačanih julijskih plač začeli stavko, nameravajo vztrajati, dokler jim vodstvo ne izplača zaostale plače. Zahtevali so tudi odstop uprave družbe. Ocenili so namreč, da je za stanje v Uljaniku odgovorna uprava in menijo, da je rešitev možno poiskati samo na vladni ravni. S stavko želijo pritisniti tudi na hrvaško vlado, naj se izjasni ali podpira obstoj ladjedelništva na Hrvaškem.

V skupini Uljanik je približno 4500 zaposlenih v sredo začelo stavkati na svojih delovnih mestih. Stavkajo vsi razen varnostnikov, gasilcev in dežurnih služb. O razmerah v ladjedelnici so že v torek govorili trije pristojni ministri. Gospodarski minister Darko Horvat je po srečanju pojasnil, da vlada išče način, da bi delavcem Uljanika zagotovila vsaj dve plači, a so koraki vlade odvisni od odgovora Bruslja na načrt prestrukturiranja družbe, ki ga je vodstvo tja poslalo prejšnji mesec.

Hrvaška odgovor Bruslja na načrt sanacije pričakuje najpozneje septembra. Načrt prestrukturiranja predvideva vlogo države in strateškega partnerja, ki naj bi zagotovili stabilizacijo poslovanja. Za že sklenjena ambiciozna naročila 17 ladij pa nujno potrebujejo 580 milijonov evrov.


Najbolj brano